Mazurek owocowy z kremem śmietankowym
Z mazurkami możemy dużo kombinować i wymyślać do nich przeróżne dodatki. Jednak czasem warto postawić na tradycyjne połączenie owoców z kremem śmietankowym. Jest to proste i praktyczne, nikt nie odmówi posmakowania takiego ciasta ; ) Według uznania możemy dodać swoje ulubione owoce, ja użyłam malin i jagód. Zapraszam.
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 200g masła/margaryny, zimnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko, 1 żółtko
- opcjonalnie łyżka wybranego aromatu np. wanilinowego
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania zwartej masy ciasta. Owinąć folią spożywczą i schłodzić (2h).
Piekarnik nagrzać na 180°C.Dno blaszki o wymiarach 20x32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie wyłożyć na blaszkę i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec do zarumienienia przez 30 minut. Wyjąć i wystudzić.
Składniki na mus truskawkowy:*
- 800g mrożonych owoców
- 8 łyżeczek żelatyny
- szklanka cukru (lub mniej)
- łyżka soku z cytryny
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 8 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Owoce umieścić wraz z cukrem i sokiem z cytryny w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksować i połączyć z żelatyną i odstawić do wystudzenia.
Składniki na krem śmietankowy:
- 500ml śmietany kremówki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 3-4 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie wybrany aromat
- opcjonalnie barwnik
Śmietankę ubijamy i po chwili dodajemy resztę składników. Ubijamy do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
- kolorowe bezy do posypania
Gdy mus zacznie tężeć wylewamy go na ciasto. Całość pokrywamy kremem i posypujemy bezami. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia musu. Smacznego 🙂
Jeśli chcemy zaoszczędzić na czasie możemy użyć dżemu owocowego.