Mazurek owocowy z kremem śmietankowym

Mazurek owocowy z kremem śmietankowym

Z mazurkami możemy dużo kombinować i wymyślać do nich przeróżne dodatki. Jednak czasem warto postawić na tradycyjne połączenie owoców z kremem śmietankowym. Jest to proste i praktyczne, nikt nie odmówi posmakowania takiego ciasta ; ) Według uznania możemy dodać swoje ulubione owoce, ja użyłam malin i jagód. Zapraszam.

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200g masła/margaryny, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko, 1 żółtko
  • opcjonalnie łyżka wybranego aromatu np. wanilinowego

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania zwartej masy ciasta. Owinąć folią spożywczą i schłodzić (2h).

Piekarnik nagrzać na 180°C.Dno blaszki o wymiarach 20x32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie wyłożyć na blaszkę i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec do zarumienienia przez 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

 

Składniki na mus truskawkowy:*

  • 800g mrożonych owoców
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • szklanka cukru (lub mniej)
  • łyżka soku z cytryny

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 8 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Owoce umieścić wraz z cukrem i sokiem z cytryny w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksować i połączyć z żelatyną i odstawić do wystudzenia.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie wybrany aromat
  • opcjonalnie barwnik

Śmietankę ubijamy i po chwili dodajemy resztę składników. Ubijamy do uzyskania gęstej masy.

Dodatkowo:

  • kolorowe bezy do posypania

Gdy mus zacznie tężeć wylewamy go na ciasto. Całość pokrywamy kremem i posypujemy bezami. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia musu. Smacznego 🙂

Jeśli chcemy zaoszczędzić na czasie możemy użyć dżemu owocowego.

IMG_3774IMG_3769