Babka cytrynowa
Wilgotna, wyrośnięta i mocno cytrynowa. Słodka i orzeźwiająca. Stworzona dla wielbicieli wypieków z cytrusowym akcentem.Babkę polałam dodatkowo lukrem na mleczku kokosowym jednak możemy do tego wykorzystać sok z cytryny lub wodę. Gorąco zapraszam : )
Babka:
- 400g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400g cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka śmietany 18%
- skórka starta z 3 dużych cytryn i 3 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie aromat cytrynowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera. Cukier dodajemy partiami. Nadal miksując dodajemy po jednym jajku, na koniec sok i skórkę z cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i na zmianę dodajemy suche składniki i śmietanę. Całość przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 50-55 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Lukier:
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego (soku z cytryny, wody)
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
Cukier puder ucieramy z mleczkiem. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia.