Babka cytrynowa

 Babka cytrynowa

Wilgotna, wyrośnięta i mocno cytrynowa. Słodka i orzeźwiająca. Stworzona dla wielbicieli wypieków z cytrusowym akcentem.Babkę polałam dodatkowo lukrem na mleczku kokosowym jednak możemy do tego wykorzystać sok z cytryny lub wodę. Gorąco zapraszam : )

Babka:

  • 400g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400g cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • skórka starta z 3 dużych cytryn i 3 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie aromat cytrynowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiewamy.

Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera. Cukier dodajemy partiami. Nadal miksując dodajemy po jednym jajku, na koniec sok i skórkę z cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i na zmianę dodajemy suche składniki i śmietanę. Całość przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 50-55 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Lukier:

  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego (soku z cytryny, wody)
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru

Cukier puder ucieramy z mleczkiem. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia.

IMG_3741IMG_3728IMG_3723IMG_3748