Marchewkowiec – ciasto z marchewką

Marchewkowiec – ciasto z marchewką

Dziś marchewkowiec w wersji czekoladowej. Jest idealnie wilgotny, sycący, aromatyczny, słodki – jednym słowem – cudowny! Nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych, uda się każdemu. Przepis jest u mnie w domu od wielu lat i ani razu nas nie zawiódł. Polecam.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 szklanki startej marchewki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • szklanka cukru

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek, sodę oczyszczoną, cynamon i kakao łączymy.

Dno blaszki o wymiarach 22x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną, białą pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli olej. Dodajemy partiami suche składniki, pod koniec łączymy z marchewką. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45-55 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto powinno wyjść ‚z górką’ – odcinamy ją i kruszymy. Resztę dzielimy na pół.

Dodatkowo:

  • ok. 200g marmolady lub powideł

Do dekoracji:

  • 100g czekolady deserowej
  • 50g masła
  • 1-2 łyżki mleka
  • 50g masy marcepanowej
  • barwnik pomarańczowy w proszku

Na jedną połowę ciasta wykładamy powidła i przykrywamy jego drugą częścią. W kąpieli wodnej łączymy czekoladę, masło i mleko. Polewę wylewamy na wierzch ciasta. Pokruszone wcześniej ciasto wykładamy w równych odstępach na wierzchu. Masę łączymy w odpowiednią* ilością barwnika, formujemy z niej marchewki i układamy na cieście. W każdą ‚marchewkę’ wkładamy zielone listki, mogą być od marchewki lub innej rośliny. Możemy też je pominąć. Smacznego.

*ilość barwnika zależy od jego jakości

marchewww (2) marchewww (3) marchewww (4) marchewww (5) marchewww (6)