
Marchewkowiec – ciasto z marchewką
Dziś marchewkowiec w wersji czekoladowej. Jest idealnie wilgotny, sycący, aromatyczny, słodki – jednym słowem – cudowny! Nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych, uda się każdemu. Przepis jest u mnie w domu od wielu lat i ani razu nas nie zawiódł. Polecam.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 3 szklanki startej marchewki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- szklanka cukru
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, sodę oczyszczoną, cynamon i kakao łączymy.
Dno blaszki o wymiarach 22x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną, białą pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli olej. Dodajemy partiami suche składniki, pod koniec łączymy z marchewką. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45-55 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto powinno wyjść ‚z górką’ – odcinamy ją i kruszymy. Resztę dzielimy na pół.
Dodatkowo:
- ok. 200g marmolady lub powideł
Do dekoracji:
- 100g czekolady deserowej
- 50g masła
- 1-2 łyżki mleka
- 50g masy marcepanowej
- barwnik pomarańczowy w proszku
Na jedną połowę ciasta wykładamy powidła i przykrywamy jego drugą częścią. W kąpieli wodnej łączymy czekoladę, masło i mleko. Polewę wylewamy na wierzch ciasta. Pokruszone wcześniej ciasto wykładamy w równych odstępach na wierzchu. Masę łączymy w odpowiednią* ilością barwnika, formujemy z niej marchewki i układamy na cieście. W każdą ‚marchewkę’ wkładamy zielone listki, mogą być od marchewki lub innej rośliny. Możemy też je pominąć. Smacznego.
*ilość barwnika zależy od jego jakości