Czekoladowy torcik piernikowy z musem czekoladowym

Czekoladowy torcik piernikowy z musem czekoladowym

Aromatyczny piernik czekoladowy sam w sobie jest idealny na podwieczorek. Jednak ze względu na szczególną okazję postanowiłam wzbogacić go musem czekoladowym i powidłami. To był trafiony pomysł.Trzy warstwy które sprawią, że nasze podniebienie będzie w niebie. Całość nie jest trudna do przygotowania, trzymajcie się przepisu i na 100% wszystko się uda. 

Składniki na piernik:

  • 70g masła
  • 80g czekolady deserowej
  • 80g cukru
  • 2 jajka
  • łyżka rumu (niekoniecznie)
  • łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 70g mąki pszennej

Czekoladę rozpuszczamy np. w kąpieli wodnej. Mąkę i przyprawę łączymy.

Dno formy o średnicy ok 18cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 160°C.

Masło i 50g cukru ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy żółtka, następnie suche składniki.

Białka ubijamy z pozostałym cukrem, dodajemy go łyżeczka po łyżeczce. Ubite białka łączymy z wcześniej przygotowaną masą na piernika. Robimy to delikatnie, nie za pomocą miksera. Wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-35 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.

 

Składniki na mus czekoladowy:

  • 2 łyżki kakao
  • 50ml ciepłej wody
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 250-300ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wodę łączymy z kakao i dodajemy do czekolady. Studzimy. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. 1/3 śmietany mieszamy z przestudzona czekoladą. Następnie dodajemy resztę śmietany i również łączymy.

Dodatkowo:

  • 2-4 łyżki powideł śliwkowych
  • czekolada do dekoracji

Na ciasto (w formie) wykładamy powidła i mus czekoladowy. Posypujemy czekoladą i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia musu, ok. 2h. Smacznego.

piernikmus (1) piernikmus (2)