Czekoladowy torcik piernikowy z musem czekoladowym
Aromatyczny piernik czekoladowy sam w sobie jest idealny na podwieczorek. Jednak ze względu na szczególną okazję postanowiłam wzbogacić go musem czekoladowym i powidłami. To był trafiony pomysł.Trzy warstwy które sprawią, że nasze podniebienie będzie w niebie. Całość nie jest trudna do przygotowania, trzymajcie się przepisu i na 100% wszystko się uda.
Składniki na piernik:
- 70g masła
- 80g czekolady deserowej
- 80g cukru
- 2 jajka
- łyżka rumu (niekoniecznie)
- łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- 70g mąki pszennej
Czekoladę rozpuszczamy np. w kąpieli wodnej. Mąkę i przyprawę łączymy.
Dno formy o średnicy ok 18cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 160°C.
Masło i 50g cukru ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy żółtka, następnie suche składniki.
Białka ubijamy z pozostałym cukrem, dodajemy go łyżeczka po łyżeczce. Ubite białka łączymy z wcześniej przygotowaną masą na piernika. Robimy to delikatnie, nie za pomocą miksera. Wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-35 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na mus czekoladowy:
- 2 łyżki kakao
- 50ml ciepłej wody
- 200 g czekolady gorzkiej
- 250-300ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wodę łączymy z kakao i dodajemy do czekolady. Studzimy. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. 1/3 śmietany mieszamy z przestudzona czekoladą. Następnie dodajemy resztę śmietany i również łączymy.
Dodatkowo:
- 2-4 łyżki powideł śliwkowych
- czekolada do dekoracji
Na ciasto (w formie) wykładamy powidła i mus czekoladowy. Posypujemy czekoladą i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia musu, ok. 2h. Smacznego.