
Ciasto z kajmakiem i kremem śmietankowym
Nawet osobie która nie przepada za kajmakiem, to ciasto powinno przypaść do gustu. Jest idealnie wyważone smakowo- słodkość kajmaku jest neutralizowana delikatnym kremem śmietankowym, dodatkowo ciasto nasączone alkoholem sprawia, że całość nabiera nieprzeciętnego smaku. Zależnie jaki alkohol najbardziej wam smakuje lub po prostu jaki macie pod ręką – nim nasączcie biszkopt. Ciasto jest najlepsze po schłodzeniu. Zapraszam.
Składniki na biszkopt:
- 3 duże jajka
- łyżka kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 80g cukru
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.
Mąki i kakao połączyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na białą, sztywną masę dodając partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Następnie wmieszać delikatnie suche składniki. Masę przelać do formy i wsadzić do piekarnika. Piec do ‚suchego patyczka’ przez 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.
Składniki na krem:
- 330ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 250g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietanę ubić wraz z mascarpone. Pod koniec dodać cukier puder.
Dodatkowo:
- 2 łyżki alkoholu i 1 łyżka wody
- 200g kajmaku
- ok. 100g startej czekolady
Biszkoptu nie wyjmujemy z blaszki. Skrapiamy go alkoholem i smarujemy równomiernie kajmakiem. Na ciasto wykładamy gotowy krem śmietankowy. Całość posypujemy startą czekoladą. Schładzamy (ok. 2h w lodówce). Smacznego.