Ciasto z kajmakiem i kremem śmietankowym

Ciasto z kajmakiem i kremem śmietankowym

Nawet osobie która nie przepada za kajmakiem, to ciasto powinno przypaść do gustu. Jest idealnie wyważone smakowo- słodkość kajmaku jest neutralizowana delikatnym kremem śmietankowym, dodatkowo ciasto nasączone alkoholem sprawia, że całość nabiera nieprzeciętnego smaku. Zależnie jaki alkohol najbardziej wam smakuje lub po prostu jaki macie pod ręką – nim nasączcie biszkopt. Ciasto jest najlepsze po schłodzeniu. Zapraszam.

Składniki na biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 80g cukru

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.

Mąki i kakao połączyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na białą, sztywną masę dodając partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Następnie wmieszać delikatnie suche składniki. Masę przelać do formy i wsadzić do piekarnika. Piec do ‚suchego patyczka’ przez 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na krem:

  • 330ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 250g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietanę ubić wraz z mascarpone. Pod koniec dodać cukier puder.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki alkoholu i 1 łyżka wody
  • 200g kajmaku
  • ok. 100g startej czekolady

Biszkoptu nie wyjmujemy z blaszki. Skrapiamy go alkoholem i smarujemy równomiernie kajmakiem. Na ciasto wykładamy gotowy krem śmietankowy. Całość posypujemy startą czekoladą. Schładzamy (ok. 2h w lodówce). Smacznego.

kaj (1) kaj (2) kaj (3)