Makowiec saksoński

Makowiec saksoński

Tym razem polecam makowiec na cieście drożdżowym. Przygotowanie samego ciasta nie przysparza problemów aczkolwiek jest pracochłonne. Mamy również trochę pracy przy przygotowaniu maku. Jednak to co otrzymamy po upieczeniu jest warte naszego wysiłku. Wilgotna masa makowa i jabłkowa tworzą wyśmienite połączenie.

Do ciasta używam surowych jabłek, ich smak jest inny od tych kupnych – prażonych, mimo to możecie użyć już tych gotowych.

Ciasto drożdżowe:

  • 2 3/4 szklanki mąki (dodatkowo mąka do rozczynu ok 1/2 szklanki)
  • 25g świeżych drożdży
  • aromat wanilinowy
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 100g masła, miękkiego

Drożdże wymieszać z mąką, mlekiem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Otrzymana masa powinna mieć gęstość śmietany.

Mąkę, sól, cukier umieścić w większym naczyniu. Dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść dodając w trakcie masło. Otrzymane ciasto oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( ok 1h).

Nadzienie:

  • 750g jabłek obranych i startych na tarce
  • 2 cukry wanilinowe
  • łyżeczka cynamonu
  • 250g rodzynek

Wszystkie składniki połączyć.

Masa makowa:

  • 450g maku*
  • 2 jajka
  • 60g roztopionego i przestudzonego masła
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Wszystkie składniki wymieszać do połączenia.

*Mak przygotowujemy dzień wcześniej. Na noc zalewamy go wrzącą wodą, rano odcedzamy i dwukrotnie mielimy.

Kruszonka:

  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 150g ziemnego masła

Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania kruszonki.

Blaszkę o wymiarach 20x32cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy wyrośnięte ciasto i równomiernie rozkładamy. Całość smarujemy jabłkami, masą makową i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 20 minut by ciasto drożdżowe ponownie wyrosło. Wkładamy do nagrzanego na 190°C piekarnika. Pieczemy przez 40-45 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Lukier:

  • 250g cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • aromat migdałowy lub rumowy

Składniki ucieramy do uzyskania lukru. Polewamy nim ciasto.

IMG_2143 IMG_2147