Tort Rocher – czekoladowo orzechowy
Ciemne, orzechowe blaty ciasta przełożone dwoma kremami – intensywnym czekoladowym z dodatkiem podprażonych orzechów i dla równowagi delikatnym śmietankowym na bazie mascarpone – połączenie jest niesamowite.Tort nie smakuje jak pralinki Rocher, dla mnie jest o niebo lepszy. Zapraszam.
Ciasto:
- 120g posiekanych i podprażonych orzechów laskowych
- łyżka bułki tartej
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
Kakao, proszek do pieczenia, mąkę pszenną oraz orzechy umieścić w jednym naczyniu i wymieszać. Dno formy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partami cukier do uzyskania białej i sztywnej piany. Zmniejszyć obroty miksera i zacząć dodawać po jednym żółtku. Mając minimalne obroty dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. Gotowe ciasto przelać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do ‚suchego patyczka’ ok 40-45 minut. Wyjąć i wystudzić. Przekroić na 2 blaty.
Krem czekoladowy:
- 200g mascarpone
- 200g nutelli
- 40g czekolady mlecznej, roztopionej i przestudzonej
- posiekanych i podprażonych orzechów laskowych
- łyżeczka żelatyny
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 1,5 łyżki wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Mascarpone miksujemy z nutellą i czekoladą, mieszamy dokładnie z żelatyną. Dodajemy orzechy i całość odstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia kremu.
Krem śmietankowy:
- 150ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 100g mascarpone
- łyżka cukru pudru
Kremówkę ubijamy z mascarpone, pod koniec dodajemy cukier.
Nasączenie:
- 80ml likieru/wódki orzechowej (użyłam o smaku orzechów laskowych)
- 2 łyżki wody
Alkohol i wodę wymieszać.
Pierwszy blat ciasta układamy na paterze, nasączamy połową ponczu, wykładamy 3/4 kremu czekoladowego, cały śmietankowy i przyciskamy od góry drugą częścią ciasta – również nasączonego.
Ciasto pokrywamy równo pozostałym kremem. Środek możemy posmarować nutellą a na wierzch położyć pralinki rocher – mogą być domowej roboty. Tort schładzamy. Smacznego.