Kruche ciastka z orzechami i czekoladą – pieguski
Najprostsze i najlepsze. Są niezawodne, od zawsze mi wychodzą i za każdym razem znikają ze stołu w ciągu jednego popołudnia. Możemy je przechowywać nawet do 2 tygodni w suchym i szczelnym pudełku, a one nadal będą świeże. Jednak wątpię by, aż tak długo wytrzymały gdy raz je posmakujecie. Zapraszam.
Składniki na 34szt.:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki pszennej krupczatki
- 200g zimnego masła, posiekanego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka aromatu wanilinowego
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 120g posiekanych orzechów włoskich/laskowych
- 120-140g posiekanej czekolady mlecznej/deserowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
Mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną łączymy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy, czekoladę i orzechy dodajemy na sam koniec.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 200°C. Ciastka możemy formować na dwa sposoby – rozwałkować na grubość 5mm i wykrawać ciastka lub formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczać. Ciastka pieczemy do zarumienienia, ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przechowujemy je w szczelnym i suchym pojemniku. Smacznego 🙂