Ciasto Toffie – Krówka
Dwie różne nazwy ale ciasto to samo. Dwa pyszne, miodowe blaty ciasta przełożone leciutkim kremem śmietankowym, całość uwieńczona grubą warstwą masy kajmakowej i podprażonymi orzechami włoskimi – niebo w gębie! Ciasto jest przygotowane z dodatkiem miodu, dlatego po przełożeniu go trzeba poczekać, aż zmięknie ale zapewniam Was, że warto. Po dwóch dniach leżakowania jest wyśmienite. Zapraszam.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki pszennej krupczatki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g zimnego masła
- 2 jajka
- 1/3 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- łyżka aromatu wanilinowego
W naczyniu łączymy obydwie mąki i proszek do pieczenia. Masło szatkujemy w kostkę, dodajemy do mąk i zagniatamy z pozostałymi składnikami. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min. 1h.
Piekarnik nagrzewamy na 200°C. Dno blaszki o wymiarach 22x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto równomiernie wyłożyć na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec do zarumieniania ok 20 minut. Wyjąć i wystudzić. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.
Składniki na krem:
- 400ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 cukry wanilinowe
- 2,5 łyżeczki żelatyny
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Śmietanę ubijamy z cukrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodajemy gotową żelatynę.
Dodatkowo:
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- puszka masy kajmakowej 400-500g
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć cały krem śmietankowy i przykryć drugim. Na wierzch równomiernie rozsmarować masę kajmakową i posypać podprażonymi orzechami. Ciasto umieścić w chłodnym miejscu na ok. 2 dni. Smacznego 🙂