Kruche ciastka z malinowym curdem

KRUCHE CIASTKA Z MALINOWYM CURDEM 

Proste w przygotowaniu kruche ciasteczka w połączeniu z malinowym kremem tworzą zgraną całość. Malinowy curd nadaje tym ciastkom wyjątkowy smak który zapadnie wam w pamięć. Krem przygotowujemy dzień wcześniej. Zapraszam.

Składniki na 12-14 ciastek:

  • 250g mąki pszennej
  • 200g mąki pszennej krupczatki
  • 300g masła
  • 150g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Wszystkie składniki umieścić w jednej misie i zagnieść. Następnie na blacie podsypanym mąka rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać z niego ciastka – połowa z dziurką, połowa bez. Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w nagrzanym na 200°C piekarniku przez 10-12 minut, do zarumienienia. Upieczone wyjąć i wystudzić.

Składniki na curd:

  • 300g malin, świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka i 2  żółtka
  • 80g cukru
  • 70g masła

W rondelku podgrzewamy maliny z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, a maliny rozgotują – całość przelewamy przez sitko. Robimy to w celu pozbycia się pesteczek charakterystycznych dla malin. Jeśli je lubimy, możemy pominąć ten etap. Otrzymaną masę umieszczamy ponownie w rondelku. Dodajemy roztrzepane jajka i masło. Podgrzewamy mieszając do zgęstnienia kremu*. Musimy uważać by nie powstały grudki. Jeśli mimo to powstaną, wystarczy zblendować  krem do otrzymania jednolitej masy. Przelewamy do miski, ostudzamy i umieszczamy na noc w lodówce.

Ostudzone ciastka przekładamy kremem. Jeśli chcemy, przed przełożeniem możemy posypać je cukrem pudrem.

*podgrzewam 10 minut, krem mocno zgęstnie dopiero gdy ostygnie

 

malincurd (2) malincurd (3) malincurd (4) malincurd (5)