KRUCHE CIASTKA Z MALINOWYM CURDEM
Proste w przygotowaniu kruche ciasteczka w połączeniu z malinowym kremem tworzą zgraną całość. Malinowy curd nadaje tym ciastkom wyjątkowy smak który zapadnie wam w pamięć. Krem przygotowujemy dzień wcześniej. Zapraszam.
Składniki na 12-14 ciastek:
- 250g mąki pszennej
- 200g mąki pszennej krupczatki
- 300g masła
- 150g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Wszystkie składniki umieścić w jednej misie i zagnieść. Następnie na blacie podsypanym mąka rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać z niego ciastka – połowa z dziurką, połowa bez. Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w nagrzanym na 200°C piekarniku przez 10-12 minut, do zarumienienia. Upieczone wyjąć i wystudzić.
Składniki na curd:
- 300g malin, świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka i 2 żółtka
- 80g cukru
- 70g masła
W rondelku podgrzewamy maliny z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, a maliny rozgotują – całość przelewamy przez sitko. Robimy to w celu pozbycia się pesteczek charakterystycznych dla malin. Jeśli je lubimy, możemy pominąć ten etap. Otrzymaną masę umieszczamy ponownie w rondelku. Dodajemy roztrzepane jajka i masło. Podgrzewamy mieszając do zgęstnienia kremu*. Musimy uważać by nie powstały grudki. Jeśli mimo to powstaną, wystarczy zblendować krem do otrzymania jednolitej masy. Przelewamy do miski, ostudzamy i umieszczamy na noc w lodówce.
Ostudzone ciastka przekładamy kremem. Jeśli chcemy, przed przełożeniem możemy posypać je cukrem pudrem.
*podgrzewam 10 minut, krem mocno zgęstnie dopiero gdy ostygnie