Kruche ciastka z bitą śmietaną i owocami

Kruche ciastka z bitą śmietaną i owocami

Kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka z bitą śmietaną i owocami, to deser który posmakuje każdemu, bez wyjątku. Owoce możemy dawać wedle uznania, można nawet je pominąć, a mimo to ciasteczka nadal będą pyszne. Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂

Składniki na ciastka:

  • 150g mąki pszennej
  • 70g mąki pszennej krupczatki
  • 110g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • ew. aromat wanilinowy, kilka kropli

Mąki mieszamy ze sobą. Zagniatamy z resztą składników i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy na 180ºC. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką i wykrwawmy niewielkie prostokąty. Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut, do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.

Dodatkowo:

  • 100g malin
  • 100g borówek
  • 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • śmietan-fix
  • łyżka lub dwie cukru pudru

Schłodzoną kremówkę ubijamy z śmietan-fixem, pod koniec dodajemy cukier. Owoce płuczemy i suszymy. Na ciastka wykładamy śmietanę, następnie owoce. Smacznego.

owoc (1) owoc (2) owoc (3) owoc (4)