Kruche ciastka z bitą śmietaną i owocami
Kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka z bitą śmietaną i owocami, to deser który posmakuje każdemu, bez wyjątku. Owoce możemy dawać wedle uznania, można nawet je pominąć, a mimo to ciasteczka nadal będą pyszne. Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
Składniki na ciastka:
- 150g mąki pszennej
- 70g mąki pszennej krupczatki
- 110g masła, zimnego
- 2 żółtka
- ew. aromat wanilinowy, kilka kropli
Mąki mieszamy ze sobą. Zagniatamy z resztą składników i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy na 180ºC. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką i wykrwawmy niewielkie prostokąty. Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut, do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Dodatkowo:
- 100g malin
- 100g borówek
- 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- śmietan-fix
- łyżka lub dwie cukru pudru
Schłodzoną kremówkę ubijamy z śmietan-fixem, pod koniec dodajemy cukier. Owoce płuczemy i suszymy. Na ciastka wykładamy śmietanę, następnie owoce. Smacznego.