Ciasto parzone z kremem czekoladowym i owocami
Ciasto przygotowuje się bezproblemowo – jest lekkie i smaczne, osobliwego charakteru temu deserowi nadaje intensywnie czekoladowy krem budyniowy, bita śmietana i owoce sprawiają, że wyrazisty smak kremu nie jest tak bardzo wyczuwalny i całość posmakuje każdemu.
Składniki na ciasto:
- 100ml wody
- 50g masła
- 100g mąki pszennej
- 2 małe jajka
Wodę podgrzewamy z masłem, do jego rozpuszczenia. Na wrzący roztwór wsypujemy mąkę i energicznie mieszkamy, uważamy by nie powstały grudki. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Gdy masa ostygnie za pomocą miksera łączymy z jajkami. Piekarnik nagrzewamy na 190°C. Formę natłuszczamy masłem. Następnie całą jej powierzchnię pokrywamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumieniania około 25 minut. Wyciągamy i studzimy.
Składniki na krem:
- 3 żółtka
- 300ml mleka
- 80g cukru
- 25g mąki pszennej
- 25g mąki ziemniaczanej
- łyżka aromatu wanilinowego lub śmietankowego
- 90g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 200-300g owoców, umytych i osuszonych
- cukier puder do oprószenia i łyżka do kremówki
- 150ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- ew. śmietan-fix
W garnuszku umieszczamy mleko. Podgrzewamy do zagotowania.
Żółtka miksujemy z cukrem do podwojenia objętości (ubijamy na kogel mogel). Następnie dodajemy mąki i dokładnie łączymy.
Otrzymaną masę przelewamy do zagotowanego wcześniej mleka i podgrzewamy do zgęstnienia kremu. Musimy uważać by nie zrobiły się grudki, polecam non-stop mieszać.
Garnuszek zdejmujemy z palnika. Dodajemy aromat i czekoladę. Mieszamy całość by czekolada połączyła się z kremem. Studzimy.
Kremówkę ubijamy dodając pod koniec cukier. Podczas ubijania możemy użyć śmietan-fixu, to nie jest konieczne.
Do wystudzonego ciasta przekładamy krem czekoladowy, bitą śmietanę i na wierzch wykładamy owoce. Całość oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
*kremy najlepiej wyłożyć do ciasta tuż przed podaniem, całość polecam przechowywać w lodówce