Ciasto parzone z kremem czekoladowym i owocami

Ciasto parzone z kremem czekoladowym i owocami

Ciasto przygotowuje się bezproblemowo – jest lekkie i smaczne, osobliwego charakteru temu deserowi nadaje intensywnie czekoladowy krem budyniowy, bita śmietana i owoce sprawiają, że wyrazisty smak kremu nie jest tak bardzo wyczuwalny i całość posmakuje każdemu.

Składniki na ciasto:

  • 100ml wody
  • 50g masła
  • 100g mąki pszennej
  • 2 małe jajka

Wodę podgrzewamy z masłem, do jego rozpuszczenia. Na wrzący roztwór wsypujemy mąkę i energicznie mieszkamy, uważamy by nie powstały grudki. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Gdy masa ostygnie za pomocą miksera łączymy z jajkami. Piekarnik nagrzewamy na 190°C. Formę natłuszczamy masłem. Następnie całą jej powierzchnię pokrywamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumieniania około 25 minut. Wyciągamy i studzimy.

Składniki na krem:

  • 3 żółtka
  • 300ml mleka
  • 80g cukru
  • 25g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • łyżka aromatu wanilinowego lub śmietankowego
  • 90g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 200-300g owoców, umytych i osuszonych
  • cukier puder do oprószenia i łyżka do kremówki
  • 150ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • ew. śmietan-fix

W garnuszku umieszczamy mleko. Podgrzewamy do zagotowania.

Żółtka miksujemy z cukrem do podwojenia objętości (ubijamy na kogel mogel). Następnie dodajemy mąki i dokładnie łączymy.

Otrzymaną masę przelewamy do zagotowanego wcześniej mleka i podgrzewamy do zgęstnienia kremu. Musimy uważać by nie zrobiły się grudki, polecam non-stop mieszać.

Garnuszek zdejmujemy z palnika. Dodajemy aromat i czekoladę. Mieszamy całość by czekolada połączyła się z kremem. Studzimy.

Kremówkę ubijamy dodając pod koniec cukier. Podczas ubijania możemy użyć śmietan-fixu, to nie jest konieczne.

Do wystudzonego ciasta przekładamy krem czekoladowy, bitą śmietanę i na wierzch wykładamy owoce. Całość oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

*kremy najlepiej wyłożyć do ciasta tuż przed podaniem, całość polecam przechowywać w lodówce

parzone (2) parzone (3) parzone (4)