Ciasto ekler z kremem śmietankowym i malinami

Ciasto ekler z kremem śmietankowym i malinami

Ciasto znane niektórym z was z przepisów na karpatkę lub na eklerki. Mogłoby się wydawać, że jego przygotowanie jest skomplikowane, jednak okazuje się dziecinie proste! Przygotowuje się je szybciutko, nie ma mowy by ktoś temu nie podołał. W połączeniu z delikatnym kremem śmietankowym i malinami, tworzy pyszną, zgraną i co najlepsze lekką całość. Możemy pozwolić sobie na więcej niż jeden kawałek i przy tym nie zasłodzimy się – jak to czasem bywa przy deserach.

Składniki na ciasto:*

  • 90ml wody
  • 45g masła
  • 90g mąki pszennej
  • 2 małe jajka (jedno duże)

Wodę podgrzewamy z masłem, do jego rozpuszczenia. Na wrzący roztwór wsypujemy mąkę i energicznie mieszkamy, uważamy by nie powstały grudki. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Gdy masa ostygnie za pomocą miksera łączymy z jajkami. Piekarnik nagrzewamy na 190°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tarta (polecam wersję z masłem). Na blaszkę wykładamy ciasto i rozsmarowujemy na grubość ok. 6-8mm (ciasto rośnie). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumieniania około 20 minut. Wyciągamy i studzimy.

 

Dodatkowo:

  • 500g malin, umytych i wysyuszonych
  • 250ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 120g mascarpone**
  • 2 łyżki cukru pudru, dodatkowo do oprószenia malin

Kremówkę ubijamy z mascarpone, pod koniec dodajemy cukier puder. Krem wykładamy na ciasto i stroimy malinami, posypujemy cukrem pudrem.

Krem najlepiej wyłożyć tuż przed podaniem.

*upiekłam dwa prostokątne ciasta o wym. 20×12, można upiec jeden większy

**można pominąć i dodać śmietan-fix

malnus (4) malnus (5) malnus (6)

DSCF6770DSCF6776 DSCF6777 DSCF6781 DSCF6798