Kruche ciastka maślane

Kruche ciastka maślane

Ciastka są o niebo lepsze od tych które możemy dostać w sklepach. Warto im poświęcić trochę czasu by później móc się nimi delektować przy szklance herbaty. Polecam.

Składniki na ok 40szt:

  • 250g masła, zimnego
  • 3 szklanki mąki pszennej krupczatki
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Masło siekamy i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok 2h.

Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy w razie potrzeby podsypując blat mąką. Wykrawamy ciastka i układamy na blaszce.Pieczemy do zarumienienia przez ok 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

IMG_8699 IMG_8710 IMG_8713