Kruche ciastka maślane
Ciastka są o niebo lepsze od tych które możemy dostać w sklepach. Warto im poświęcić trochę czasu by później móc się nimi delektować przy szklance herbaty. Polecam.
Składniki na ok 40szt:
- 250g masła, zimnego
- 3 szklanki mąki pszennej krupczatki
- 2 żółtka
- łyżka śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru pudru
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Masło siekamy i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok 2h.
Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy w razie potrzeby podsypując blat mąką. Wykrawamy ciastka i układamy na blaszce.Pieczemy do zarumienienia przez ok 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.