Kruche ciastka miodowe ze słonecznikiem

Kruche ciastka miodowe ze słonecznikiem

Są to niezwykle kruche i chrupiące ciasteczka. Dzięki dodatku prażonego słonecznika nabierają ciekawego smaku który zdobył moje kupki smakowe 😉 Mam nadzieję, że i w Waszym przypadku tak będzie.

Ciastka: (blaszka)

  • 1 żółtko
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120g masła, zimnego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej krupczatki

Słonecznik:

  • szklanka łuskanego słonecznika
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Masło rozpuszczamy z cukrem na patelni. Wrzucamy słonecznik i prażymy do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dodając pod koniec 3/4 szklanki uprażonego słonecznika i schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę.Ciasto rozwałkowujemy podsypując minimalną ilością mąki. Wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ciastka smarujemy białkiem i posypujemy resztą słonecznika. Pieczemy w nagrzanym na 200°C piekarniku do zarumieniania przez 12-14 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.

 

 

IMG_9140IMG_9143IMG_9129