
Ciasto marchewkowe – wersja II
Jest to zdecydowanie jedno z najzdrowszych ciast z jakim miałam do czynienia. Orzechy, marchew i ananas dostarczają nam sporą dawkę witamin i energii. Ciasto nie jest mocno słodkie więc jeśli lubicie słodkie wypieki polecam dodać więcej cukru. Zapraszam.
Ciasto:
- 140g ananasa, pokrojonego w kostkę lub jabłka
- 400g startej marchewki
- 250g posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 350g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 1 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki cukru
Sodę, proszek i mąkę mieszamy. Dodajemy cynamon, gałke muszkatołową, orzechy i goździki. Dno blachy o wymiarach 20x32cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Jajka ubijamy dodając partiami cukier na puszystą i sztywną masę. Powoli wlewamy olej, dodajemy marchew i ananasa. Mieszamy dokładnie z suchymi składnikami i przelewamy do formy. Pieczemy przez 50-55 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.
Krem śmietankowy:
- 800g śmietany 18%
- 32g cukru wanilinowego (2 opakowania)
Śmietanę mieszamy z cukrem. Ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem. Odstawiamy na noc, aż krem zgęstnieje.