Ciasto marchewkowe – wersja II

Ciasto marchewkowe – wersja II

Jest to zdecydowanie jedno z najzdrowszych ciast z jakim miałam do czynienia. Orzechy, marchew i ananas dostarczają nam sporą dawkę witamin i energii. Ciasto nie jest mocno słodkie więc jeśli lubicie słodkie wypieki polecam dodać więcej cukru. Zapraszam.

Ciasto:

  • 140g ananasa, pokrojonego w kostkę lub jabłka
  • 400g startej marchewki
  • 250g posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 350g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 1 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru

Sodę, proszek i mąkę mieszamy. Dodajemy cynamon, gałke muszkatołową, orzechy i goździki. Dno blachy o wymiarach 20x32cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Jajka ubijamy dodając partiami cukier na puszystą i sztywną masę. Powoli wlewamy olej, dodajemy marchew i ananasa. Mieszamy dokładnie z suchymi składnikami i przelewamy do formy. Pieczemy przez 50-55 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.

Krem śmietankowy:

  • 800g śmietany 18%
  • 32g cukru wanilinowego (2 opakowania)

Śmietanę mieszamy z cukrem. Ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem. Odstawiamy na noc, aż krem zgęstnieje.

IMG_6623 IMG_6624 IMG_6630