Kruche babeczki z kokosową czapeczką

Kruche babeczki z kokosową czapeczką

Kruche ciasto, słodki kokos i lekko kwaskowe nadzienie z czarnej porzeczki – idealne połączenie 🙂 Spróbujcie sami.Składniki na ciasto: (10-12 babeczek)

  • 250g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko

Masło pokroić i zagnieść z resztą składników. Ciasto schłodzić w lodówce (chłodziłam 2h).

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • białko
  • 100g wiórek kokosowych (można dać więcej lub mniej w zależności jak duże białko mieliście)
  • 60g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Białko ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę i wiórki, delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

Wyłożyć ciastem foremki. Wstawić do nagrzanego na 200°C piekarnika piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160°C, wyłożyć na ciastka dżem porzeczkowy i wycisnąć masę kokosową. Piec ok. 20min (masa kokosowa powinna się zarumienić). Zmniejszyć temperaturę do 50°C i piec jeszcze 10min. Wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować babeczek. Potrzymać je w ciepłym piekarniku ok. 30min i wyciągnąć. Smacznego 🙂

blog (75) blog (78) blog (79)