Kruche babeczki z kokosową czapeczką
- 250g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
Masło pokroić i zagnieść z resztą składników. Ciasto schłodzić w lodówce (chłodziłam 2h).
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- białko
- 100g wiórek kokosowych (można dać więcej lub mniej w zależności jak duże białko mieliście)
- 60g cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Białko ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę i wiórki, delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Wyłożyć ciastem foremki. Wstawić do nagrzanego na 200°C piekarnika piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160°C, wyłożyć na ciastka dżem porzeczkowy i wycisnąć masę kokosową. Piec ok. 20min (masa kokosowa powinna się zarumienić). Zmniejszyć temperaturę do 50°C i piec jeszcze 10min. Wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować babeczek. Potrzymać je w ciepłym piekarniku ok. 30min i wyciągnąć. Smacznego 🙂