Babeczki Kopce Kreta
Każdy je zna i lubi. Nie trzeba się długo zastanawiać czy warto je zrobić, lepiej od razu wziąć się do roboty 🙂
Składniki na ciasto: ( 12 babeczek)
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100ml mleka, jogurtu naturalnego, maślanki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 170g cukru
- 2 łyżki kakao
- 150g masła
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem i sodą, dodajemy kakao. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i aromat. Następnie na przemian dodajemy suche składniki i mleko. Wykładamy papilotki ciastem i wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
W wystudzonych babeczkach wydrążamy środki, a ciasto kruszymy.
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany 30%
- śmietan-fix
- starta czekolada (u mnie 100g)
- 2 banany
Śmietanę ubić z śmietan-fixem i dodać startą czekoladę. Banany pokroić w kostkę.
W wydrążone babeczki wyłożyć skrojone banany i śmietanę. Pokruszonym ciastem obsypać babeczki by cała śmietana została przykryta 🙂 Smacznego 🙂