Babeczki Kopce Kreta

Babeczki Kopce Kreta

Każdy je zna i lubi. Nie trzeba się długo zastanawiać czy warto je zrobić, lepiej od razu wziąć się do roboty 🙂

Składniki na ciasto: ( 12 babeczek)

  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100ml mleka, jogurtu naturalnego, maślanki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 170g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 150g masła

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem i sodą, dodajemy kakao. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i aromat. Następnie na przemian dodajemy suche składniki i mleko. Wykładamy papilotki ciastem i wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.

W wystudzonych babeczkach wydrążamy środki, a ciasto kruszymy.

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany 30%
  • śmietan-fix
  • starta czekolada (u mnie 100g)
  • 2 banany

Śmietanę ubić z śmietan-fixem i dodać startą czekoladę. Banany pokroić w kostkę.

W wydrążone babeczki wyłożyć skrojone banany i śmietanę. Pokruszonym ciastem obsypać babeczki by cała śmietana została przykryta 🙂 Smacznego 🙂

blog (62)