Sernik z kremem z białej czekolady

Sernik z kremem z białej czekolady

Kremowy i jednocześnie niezwykle delikatny sernik. Sama masa serowa jest mało słodka, krem z białej czekolady jest natomiast wyrazisty i nadaje charakteru całemu ciastu. Całość jest pyszna, musicie spróbować.

Kruchy spód:

  • 100g mąki pszennej krupczatki
  • 100g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie aromat waniliowy
  • 1 duże jajko

Wszystkie składniki łączymy w większym naczyniu, zagniatamy i schładzamy w lodówce min 0,5h. Piekarnik nagrzewamy na 200°C. Dno blaszki o wymiarach 20x22cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wykładamy do blaszki. Pieczemy około 20 minut, do zarumienienia i studzimy.

Masa serowa:

  • 750g twarogu
  • 300ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 35g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżka aromatu waniliowego/arakowego

Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze.

Piekarnik nagrzewamy na 160°C. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy, tylko do ich połączenia. Masę serową przelewamy do formy na upieczony wcześniej spód. Formę umieszczamy w większym naczyniu np. żaroodpornym lub innej blaszce i zalewamy dookoła wrzącą wodą, powinna sięgać do połowy wysokość naszej blaszki z sernikiem. Całość umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy około 1,2h. Wyjmujemy i studzimy.

Krem z białej czekolady:

  • 450ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 żółtka
  • 30g masła
  • 120g białej czekolady

W rondelku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej łączymy żółtka i 50ml kremówki, mieszamy do lekkiego zgęstnienia masy. Czekoladę łamiemy w kostkę i rozpuszczamy w masie, dodajemy masło. Całość studzimy.

Gdy ostudzona masa zacznie gęstnieć, ubijamy kremówkę i łączymy z nią. Wylewamy na ostudzony sernik.

Prażone migdały:

  • 3-4 łyżki płatek migdałów

Patelnię rozgrzewamy i umieszczamy na  niej migdały. Prażymy je na małym ogniu, mieszamy by się nie przypaliły. Zdejmujemy z patelni i przestudzone wysypujemy na ciasto. Smacznego.

Sernik przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w lodówce.