Jogurtowiec z truskawkami i galaretką
Ciasto mimo że mocno czekoladowe nie jest za słodkie i razem z jogurtowo-śmietankową pianką oraz galaretką z owocami tworzy delikatną, zgraną kompozycje smaków która zadowoli każde podniebienie 🙂
Ciasto czekoladowe:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 90g masła
- 50g czekolady deserowej
- 1/2 szklanki kakao
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy z czekoladą i mieszamy z kakao. Studzimy.
Mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia mieszamy.
Dno blaszki o wymiarach 22x20cm wykładamy papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Jajka ubijamy na puszystą masę, dodając partiami cukier. Powinniśmy uzyskać puszystą masę. Dodajemy do niej ostudzoną masę czekoladową. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na zmianę mąkę i śmietanę. Masę przelewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 40 minut. Do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół.
Masa jogurtowa:
- 300g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
- 300ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru
- 16g cukru wanilinowego (opakowanie)
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 5 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Jogurt łączymy z cukrem. Jeśli jest dla nas za mało słodki możemy dodać więcej cukru. Dodajemy 4 łyżki do rozpuszczonej żelatyny i energicznie mieszamy. Następnie żelatynę łączymy z pozostałym jogurtem i również mieszamy. Gdy zacznie tężeć, ubijamy śmietanę i łączymy z nim.
Dodatkowo:
- galaretka truskawkowa
- ok 200g przepołowionych truskawek
Galaretkę przygotowujemy wedle przepisu z opakowania. Studzimy i odstawiamy do momentu gdy zacznie tężeć.
Połowę ciasta umieszczamy w blaszce. Wykładamy masę jogurtową i przyciskamy od góry drugą częścią ciasta. Wykładamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Całość umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia.