Jogurtowiec z truskawkami i galaretką

Jogurtowiec z truskawkami i galaretką

Ciasto mimo że mocno czekoladowe nie jest za słodkie i razem z jogurtowo-śmietankową pianką oraz galaretką z owocami tworzy delikatną, zgraną kompozycje smaków która zadowoli każde podniebienie 🙂

Ciasto czekoladowe:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 90g masła
  • 50g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy z czekoladą i mieszamy z kakao. Studzimy.

Mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia mieszamy.

Dno blaszki o wymiarach 22x20cm wykładamy papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Jajka ubijamy na puszystą masę, dodając partiami cukier. Powinniśmy uzyskać puszystą masę. Dodajemy do niej ostudzoną masę czekoladową. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na zmianę mąkę i śmietanę. Masę przelewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 40 minut. Do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół.

Masa jogurtowa:

  • 300g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 300ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 16g cukru wanilinowego (opakowanie)
  • 4 płaskie łyżeczki  żelatyny

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 5 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Jogurt łączymy z cukrem. Jeśli jest dla nas za mało słodki możemy dodać więcej cukru. Dodajemy 4 łyżki do rozpuszczonej żelatyny i energicznie mieszamy. Następnie żelatynę łączymy z pozostałym jogurtem i również mieszamy. Gdy zacznie tężeć, ubijamy śmietanę i łączymy z nim.

Dodatkowo:

  • galaretka truskawkowa
  • ok 200g przepołowionych truskawek

Galaretkę przygotowujemy wedle przepisu z opakowania. Studzimy i odstawiamy do momentu gdy zacznie tężeć.

Połowę ciasta umieszczamy w blaszce. Wykładamy masę jogurtową i przyciskamy od góry drugą częścią ciasta. Wykładamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Całość umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia.

DSCF5573 DSCF5607