Tarta z budyniem czekoladowym i truskawkami
Duża porcja czekoladowego budyniu i truskawek podana na kruchym cieście wprost rozpływa się w ustach. Jedną z większych zalet tego deseru jest jego banalny i szybki proces przygotowania. Zapraszam.
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 110g zimnego masła/margaryny
- 150g mąki pszennej
- 100g mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru cukru pudru
Wszystkie składniki zagniatamy w misce. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez min. 1h, można całą noc. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Formę o średnicy 24cm natłuszczamy i wykładamy w niej ciasto, jeśli forma jest silikonowa nie musimy jej natłuszczać. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Dodatkowo:
- 750ml ml mleka
- 60g budyniu waniliowego bez cukru (duża paczka lub 1,5 małej)
- 80g czekolady deserowej
- 5 łyżek cukru
- 500g umytych i osuszonych truskawek
Budyń przygotowujemy wedle przepisu z opakowania dodając cukier i mleko. Do ciepłego budyniu wrzucamy czekoladę i gdy się rozpuści mieszamy by połączyła się pozostałym kremem. Całość studzimy.
Wystudzony krem wykładamy na ciasto i dekorujemy truskawkami. Smacznego 🙂