Tarta z budyniem czekoladowym i truskawkami

Tarta z budyniem czekoladowym i truskawkami

Duża porcja czekoladowego budyniu i truskawek podana na kruchym cieście wprost rozpływa się w ustach. Jedną z większych zalet tego deseru jest jego banalny i szybki proces przygotowania. Zapraszam.

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 110g zimnego masła/margaryny
  • 150g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru cukru pudru

Wszystkie składniki zagniatamy w misce. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez min. 1h, można całą noc. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Formę o średnicy 24cm natłuszczamy i wykładamy w niej ciasto, jeśli forma jest silikonowa nie musimy jej natłuszczać. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Dodatkowo:

  • 750ml ml mleka
  • 60g budyniu waniliowego bez cukru (duża paczka lub 1,5 małej)
  • 80g czekolady deserowej
  • 5 łyżek cukru
  • 500g umytych i osuszonych truskawek

Budyń przygotowujemy wedle przepisu z opakowania dodając cukier i mleko. Do ciepłego budyniu wrzucamy czekoladę i gdy się rozpuści mieszamy by połączyła się pozostałym kremem. Całość studzimy.

Wystudzony krem wykładamy na ciasto i dekorujemy truskawkami. Smacznego 🙂

DSCF5568DSCF5563DSCF5552