Torcik jogurtowo-śmietankowy z malinami
Również nie macie ochoty na uruchamianie piekarnika w te upały? A może po prostu wolicie przygotować coś na szybko? W każdym razie ten torcik spełnia obydwa kryteria i dodatkowo powala na kolana swoich smakiem ; ) Duża ilość malin umieszczona w puszystej masie jogurtowo-śmietankowej jest przepyszna i znika w mgnieniu oka. Masa smakuje jak najlepszy krem. Ciasto przygotowałam na czekoladowym spodzie jednak i to możemy pominąć. Zapraszam.
Spód:
- 100g kruchych ciastek kakaowych
- 40g czekolady
- 30g masła
Ciastka rozkruszyć np. za pomocą blendera, tłuczka. Masło i czekoladę rozpuścić i połączyć z ciastkami. Masę wyłożyć do formy o średnicy 18cm i ugnieść. Umieścić w lodówce.
Masa jogurtowa:
- 400g jogurtu greckiego, gęstego
- 300ml śmietany kremówki 30%
- 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g)
- 3 łyżki cukru
- 4 kopiaste łyżeczki żelatyny
- ok. 300g malin
Jogurt połączyć z cukrami.
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 10 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Do żelatyny dodajemy 4 łyżki jogurtu i dokładnie mieszamy. Następnie całość dodajemy do pozostałego jogurtu i energicznie mieszamy. Gdy zacznie tężeć, ubijamy schłodzoną śmietanę i łączymy. Do całości dodajemy maliny i przelewamy na formy. Umieszczamy w lodówce na min. 2h. Smacznego 🙂