Jabłecznik na kruchym cieście z prażonymi jabłkami i budyniem
Subtelnie orzechowy z dodatkiem cynamonu i imbiru. Do ciasta użyłam domowego budyniu, ale również możemy dodać zwykły – przygotowany zgodnie z instrukcją z opakowania (ewentualnie dodając więcej cukru). Ciasto najlepiej smakuje pierwszego dnia. Zapraszam.
Składniki na budyń:
- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- 100 g cukru (najlepiej z dodatkiem wanilii – jeśli takiego nie mamy dodajemy łyżkę aromatu wanilinowego)
- 40 mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
100ml mleka połączyć z resztą składników. Resztę mleka zagotować w rondelku. W momencie gdy zacznie się gotować wylać na nie wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszać aż do momentu zgęstnienia. Wystudzić.
Dodatkowo:
- 640g (słoik) prażonych jabłek – można je dostać w wielu marketach
- 30g mąki ziemniaczanej
- 40g i cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Składniki na ciasto:
- 635g mąki pszennej
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich/laskowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczka imbiru
- 200 g masła, zimnego
- 250g cukru brązowego, możemy użyć zwykłego (dodajemy trochę mniej)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, imbirem i cynamonem. Dodać pokrojone w kostkę masło i resztę składników. Zagnieść i schłodzić w lodówce przez min. 1h. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. 3/4 ciasta pokruszyć i wyłożyć nim dno formy. Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 20min. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nie kolejno owoce, budyń i resztę pokruszonego ciasta. Wsadzić do piekarnika i piec przez 40-50 minut. Wyjąć i wystudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂