Jabłecznik na kruchym cieście z prażonymi jabłkami i budyniem

Jabłecznik na kruchym cieście z prażonymi jabłkami i budyniem

Subtelnie orzechowy z dodatkiem cynamonu i imbiru. Do ciasta użyłam domowego budyniu, ale również możemy dodać zwykły – przygotowany zgodnie z instrukcją z opakowania (ewentualnie dodając więcej cukru). Ciasto najlepiej smakuje pierwszego dnia. Zapraszam.

Składniki na budyń:

  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru (najlepiej z dodatkiem wanilii – jeśli takiego nie mamy dodajemy łyżkę aromatu wanilinowego)
  • 40 mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

100ml mleka połączyć z resztą składników. Resztę mleka zagotować w rondelku. W momencie gdy zacznie się gotować wylać na nie wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszać aż do momentu zgęstnienia. Wystudzić.

Dodatkowo:

  • 640g (słoik) prażonych jabłek – można je dostać w wielu marketach
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 40g i cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.

Składniki na ciasto:

  • 635g  mąki pszennej
  • 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich/laskowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczka imbiru
  • 200 g masła, zimnego
  • 250g cukru brązowego, możemy użyć zwykłego (dodajemy trochę mniej)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, imbirem i cynamonem. Dodać pokrojone w kostkę masło i resztę składników. Zagnieść i schłodzić w lodówce przez min. 1h. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. 3/4 ciasta pokruszyć i wyłożyć nim dno formy. Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 20min. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nie kolejno owoce, budyń i resztę pokruszonego ciasta. Wsadzić do piekarnika i piec przez 40-50 minut. Wyjąć i wystudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

jabłecznik (5)