Kruche ciasto z kremem czekoladowym i m&m’s

Kruche ciasto z kremem czekoladowym i m&m’s

Posmakuje każdemu – bo kto nie lubi czekolady i m&m’s? W przygotowaniu jest proste, nikt nie powinien mieć z nim problemów.  Ciasto i krem można przygotować dzień wcześniej. Zapraszam.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła lub margaryny – zimnej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Kakao, proszek do pieczenia, cukier i mąki wymieszać ze sobą. Dodać resztę składników i zagnieść. Schłodzić w lodówce przez 2-3h. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę. Wsadzić do nagrzanego na 180°C piekarnika. Piec 25-30 minut. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na krem:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 250ml śmietany 30%

Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Nie gotować. Wystudzony krem wsadzić do lodówki na 2-4h. Wyjąć i ubić mikserem.

Dodatkowo:

  • 40-50g m&m’s

Na ciasto wyłożyć gotowy krem i udekorować drażetkami. Smacznego.

mmm (2) mmm (3) mmm (4)

mmm (2) mmm (3) mmm (4) mmm (5)