Ciasto orzechowe z kremem czekoladowym

Ciasto orzechowe z kremem czekoladowym

Jesień coraz bliżej więc orzechów mamy pod dostatkiem. Ciasto z ich dodatkiem jest pyszne! Mogłabym je jeść nawet bez dodatku kremu. Krem, warstwa czekolady i dżemu z czarnej porzeczki to dopełnienie całości. Ciasto dodatkowo skropiłam kawą – to nie jest konieczne, jednak stanowi ciekawe połączenie. Zapraszam.

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 60g cukru
  • 120-40g orzechów włoskich, zmielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ok. 100ml mocnej kawy

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Jajka (całe) ubić za pomocą miksera z dodatkiem cukru. Masa powinna podwoić objętość, być niemal biała i sztywna. Dodać do niej suche składniki i delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do  ‚suchego patyczka’ przez 35-40 minut. Wyjąć i wystudzić.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Obydwie części nasączyć mocną kawą. Jedną część umieść w blaszce.

Dodatkowo:

  • połówki orzechów włoskich do ozdoby
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250g dżemu z czarnej porzeczki lub śliwek

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej. Dżem łączymy z żelatyną i smarujemy nim biszkopt umieszczony w blaszce.

Składniki na krem:

  • 440g masy kajmakowej o smaku czekoladowym/kakaowym
  • 220g miękkiego masła

Masło zmiksować na puszystą i białą masę. Nadal miksując dodawać partiami masę kajmakową.

Masę kajmakową wyłożyć na biszkopt w blaszce i przykryć go drugą połową ciasta.

Składniki na polewę:

  • 150g czekolady deserowej
  • 80g masła

Masło wraz z czekoladą umieścić w rondelku z grubym dnem. Rozpuścić. Gotową polewę rozprowadzić równomiernie na biszkopcie i udekorować połówkami orzechów. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 2h). Smacznego.

orzorz (1) orzorz (2)