Ciasto orzechowe z kremem czekoladowym
Jesień coraz bliżej więc orzechów mamy pod dostatkiem. Ciasto z ich dodatkiem jest pyszne! Mogłabym je jeść nawet bez dodatku kremu. Krem, warstwa czekolady i dżemu z czarnej porzeczki to dopełnienie całości. Ciasto dodatkowo skropiłam kawą – to nie jest konieczne, jednak stanowi ciekawe połączenie. Zapraszam.
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 60g cukru
- 120-40g orzechów włoskich, zmielonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki pszennej
- ok. 100ml mocnej kawy
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Jajka (całe) ubić za pomocą miksera z dodatkiem cukru. Masa powinna podwoić objętość, być niemal biała i sztywna. Dodać do niej suche składniki i delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do ‚suchego patyczka’ przez 35-40 minut. Wyjąć i wystudzić.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Obydwie części nasączyć mocną kawą. Jedną część umieść w blaszce.
Dodatkowo:
- połówki orzechów włoskich do ozdoby
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250g dżemu z czarnej porzeczki lub śliwek
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej. Dżem łączymy z żelatyną i smarujemy nim biszkopt umieszczony w blaszce.
Składniki na krem:
- 440g masy kajmakowej o smaku czekoladowym/kakaowym
- 220g miękkiego masła
Masło zmiksować na puszystą i białą masę. Nadal miksując dodawać partiami masę kajmakową.
Masę kajmakową wyłożyć na biszkopt w blaszce i przykryć go drugą połową ciasta.
Składniki na polewę:
- 150g czekolady deserowej
- 80g masła
Masło wraz z czekoladą umieścić w rondelku z grubym dnem. Rozpuścić. Gotową polewę rozprowadzić równomiernie na biszkopcie i udekorować połówkami orzechów. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 2h). Smacznego.