Cytrynowe Magdalenki
Cytrynowe biszkoptowe ciasteczka, delikatne i proste w wykonaniu. Tradycyjnie we Francji wykonuje się je w foremkach w kształcie muszelek, ale kto zabroni zrobić nam je w innych? Jeśli nie macie w domu takich foremek, użyjcie choćby foremki na muffinki 🙂
Składniki na 20 ciasteczek:
- 160g mąki tortowej
- 3 duże jajka
- 100g cukru
- 100g roztopionego i przestudzonego masła
- skórka z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie (wciąż miksując) dodawać po jednym żółtku. Do otrzymanej masy dodawać porcjami resztę składników- mieszając delikatnie szpatułką kuchenną. Przełożyć do foremek* do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180° przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić. Smacznego 🙂
*jeśli nie używacie silikonowych foremek lub papilotek, foremki posmarujcie masłem i posypcie bułką tartą by później łatwo wam było wyjąć ciasteczka