Mazurek z lemon curdem i bitą śmietaną

Mazurek z lemon curdem i bitą śmietaną

Rozpływające się w ustach kruche ciasto, kwaśno-słodki lemon curd i pyszny krem śmietankowy, wszystko posypane delikatnymi, pokruszonymi bezami. Co powiecie na takiego mazurka? U mnie na pewno będzie gościł na wielkanocnym stole, spróbujcie sami 🙂

Składniki na ciasto:

  • 100g margaryny/masła zimnego
  • 30g cukru pudru
  • 1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 150g mąki pszennej
  • 30g mąki krupczatki
  • łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko

Masło posiekać i zagnieść z resztą składników. Wsadzić do lodówki na 1-2h. Schłodzone ciasto wyłożyć do dowolnej formy lub rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na grubość 2-4mm i pozaginać na bokach. Wsadzić do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec 15-20 minut, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na lemon curd:

  • 2 cytryny (skórka starta z 2 i sok z 1)
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 50g cukru pudru

Składniki umieścić w rondelku i zagotować wciąż mieszając. Mieszać do zgęstnienia (gdy ostygnie będzie gesty jak budyń). Wystudzić. Jeśli zrobią wam się grudki to zmiksujcie krem.

Składniki na krem:

  • 200g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudur
  • 1/5 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 3 łyżki z „górką” serka mascarpone

Wszystkie składniki prócz aromatu ubić. Dodać aromat.

Dodatkowo:

  • bezy (4-6)

Lemon curd wyłożyć na ciasto (odrobinę zostawić). Następnie wyłożyć krem. Z reszty lemon curdu porobić kleksy na kremie. Posypać pokruszonymi bezami. Schłodzić. Smacznego.

blog (128) blog (129) blog (140) blog (142)