Mazurek z lemon curdem i bitą śmietaną
Rozpływające się w ustach kruche ciasto, kwaśno-słodki lemon curd i pyszny krem śmietankowy, wszystko posypane delikatnymi, pokruszonymi bezami. Co powiecie na takiego mazurka? U mnie na pewno będzie gościł na wielkanocnym stole, spróbujcie sami 🙂
Składniki na ciasto:
- 100g margaryny/masła zimnego
- 30g cukru pudru
- 1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 150g mąki pszennej
- 30g mąki krupczatki
- łyżka śmietany 18%
- 1 żółtko
Masło posiekać i zagnieść z resztą składników. Wsadzić do lodówki na 1-2h. Schłodzone ciasto wyłożyć do dowolnej formy lub rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na grubość 2-4mm i pozaginać na bokach. Wsadzić do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec 15-20 minut, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Składniki na lemon curd:
- 2 cytryny (skórka starta z 2 i sok z 1)
- 2 jajka
- 50g masła
- 50g cukru pudru
Składniki umieścić w rondelku i zagotować wciąż mieszając. Mieszać do zgęstnienia (gdy ostygnie będzie gesty jak budyń). Wystudzić. Jeśli zrobią wam się grudki to zmiksujcie krem.
Składniki na krem:
- 200g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudur
- 1/5 łyżeczki aromatu śmietankowego
- 3 łyżki z „górką” serka mascarpone
Wszystkie składniki prócz aromatu ubić. Dodać aromat.
Dodatkowo:
- bezy (4-6)
Lemon curd wyłożyć na ciasto (odrobinę zostawić). Następnie wyłożyć krem. Z reszty lemon curdu porobić kleksy na kremie. Posypać pokruszonymi bezami. Schłodzić. Smacznego.