Ciasto z truskawkami, kremem i bezą kokosową
Najprościej ujmując: ciasto jest przepyszne ; ) Duża ilość owoców w galaretce, krem śmietankowy i beza kokosowa to niezawodny sposób by podbić czyjeś kubki smakowe. Zapraszam.
Kruchy spód:
- 140g mąki pszennej
- 60g mąki krupczatki
- łyżka kakao
- 100g masła, zimnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść i odłożyć do lodówki. Schłodzić przez pół godziny.
Piekarnik nagrzać na 180°C. Dno blachy o wymiarach 23cmx18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i piec przez 15-20 minut. Przestudzić.
Galaretka z owocami:
- 500g truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 1litr wody
Galaretki zalać wodą i wymieszać. Gdy galaretka zacznie gęstnieć dodać do niej owoce, dokładnie wymieszać i wylać na przestudzone ciasto.
Krem śmietankowy:
- 330ml śmietany kremówki
- 250g serka mascarpone
- 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g każdy)
- łyżka cukru pudru
- śmietan-fix
Śmietanę ubijamy z cukrami i śmietan-fixem. Pod koniec dodajemy mascarpone. Krem przekładamy na galaretkę.
Beza kokosowa:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru (lub troszkę więcej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150g wiórek kokosowych
Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąt o wymiarach 23cmx18cm (odpowiadający wymiarom formy). Umieszczamy go na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 150°C.
Białka ubijać dodając po łyżeczce cukru – to ważne by dodawać go powoli, partiami. Powinniśmy otrzymać bardzo sztywną, białą masę. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia. Łączymy z wiórkami kokosowymi. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany prostokąt.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55-60 minut. Piekarnik wyłączamy i uchylamy drzwiczki. Bezę wykładamy na ciasto, najlepiej tuż przed podaniem. Smacznego.