Ciasto z truskawkami, kremem i bezą kokosową

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą kokosową

Najprościej ujmując: ciasto jest przepyszne ; ) Duża ilość owoców w galaretce, krem śmietankowy i beza kokosowa to niezawodny sposób by podbić czyjeś kubki smakowe. Zapraszam.

 Kruchy spód:

  • 140g mąki pszennej
  • 60g mąki krupczatki
  • łyżka kakao
  • 100g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć, zagnieść i odłożyć do lodówki. Schłodzić przez pół godziny.

Piekarnik nagrzać na 180°C. Dno blachy o wymiarach 23cmx18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i piec przez 15-20 minut. Przestudzić.

Galaretka z owocami:

  • 500g truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1litr wody

Galaretki zalać wodą i wymieszać. Gdy galaretka zacznie gęstnieć dodać do niej owoce, dokładnie wymieszać i wylać na przestudzone ciasto.

Krem śmietankowy:

  • 330ml śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g każdy)
  • łyżka cukru pudru
  • śmietan-fix

Śmietanę ubijamy z cukrami i śmietan-fixem. Pod koniec dodajemy mascarpone. Krem przekładamy na galaretkę.

Beza kokosowa:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru (lub troszkę więcej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150g wiórek kokosowych

Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąt o wymiarach 23cmx18cm (odpowiadający wymiarom formy). Umieszczamy go na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 150°C.

Białka ubijać dodając po łyżeczce cukru – to ważne by dodawać go powoli, partiami. Powinniśmy otrzymać bardzo sztywną, białą masę. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia. Łączymy z wiórkami kokosowymi. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany prostokąt.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55-60 minut. Piekarnik wyłączamy i uchylamy drzwiczki.  Bezę wykładamy na ciasto, najlepiej tuż przed podaniem. Smacznego.

DSCF5761DSCF5769 DSCF5789