
Sernik waniliowy na zimno z musem truskawkowym
Delikatny jak pianka, nie za słodki, schłodzony wspaniale nadaje się na ciepłe popołudnie w letni dzień. Mus truskawkowy jest przepyszny, możemy przygotować go również z innych owoców np. malin, jagód i również będzie świetnie się komponował z masą serową. Dodatkowo jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu i jest banalnie proste.
Spód:
- 180g herbatników, kruchych ciastek
- 40g kakao
- 70g masła
Ciastka rozkruszyć np. za pomocą blendera, tłuczka. Masło i kakao rozpuścić i połączyć z ciastkami. Masę wyłożyć do formy o średnicy 20cm i ugnieść. Umieścić w lodówce.
Masa serowa:
- 500g twarogu (z wiaderka lub zmielonego,zblendowanego)
- 330ml śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry wanilinowe (po 16g każdy)
- łyżka aromatu wanilinowego
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 8 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Twaróg łączymy z cukrami oraz aromatem.. Śmietanę ubijamy i mieszamy z serem. Nadal miksując wlewamy powoli żelatynę. Całość wylewamy do formy ze spodem i chłodzimy w lodówce.
Mus truskawkowy:
- 250g truskawek
- galaretka truskawkowa
Truskawki zmiksować.Galaretkę rozrobić w 250ml wrzącej wody. Gdy ostygnie połączyć z truskawkami. Gęstniejącą masę wylać na sernik. Schłodzić do zgęstnienia.