Sernik waniliowy na zimno z musem truskawkowym

Sernik waniliowy na zimno z musem truskawkowym

Delikatny jak pianka, nie za słodki, schłodzony wspaniale nadaje się na ciepłe popołudnie w letni dzień. Mus truskawkowy jest przepyszny, możemy przygotować go również z innych owoców np. malin, jagód i również będzie świetnie się komponował z masą serową. Dodatkowo jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu i jest banalnie proste.

Spód:

  • 180g herbatników, kruchych ciastek
  • 40g kakao
  • 70g masła

Ciastka rozkruszyć np. za pomocą blendera, tłuczka. Masło i kakao rozpuścić i połączyć z ciastkami. Masę wyłożyć do formy o średnicy 20cm i ugnieść. Umieścić w lodówce.

Masa serowa:

  • 500g twarogu (z wiaderka lub zmielonego,zblendowanego)
  • 330ml śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry wanilinowe (po 16g każdy)
  • łyżka aromatu wanilinowego

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 8 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Twaróg łączymy z cukrami oraz aromatem.. Śmietanę ubijamy i mieszamy z serem. Nadal miksując wlewamy powoli żelatynę. Całość wylewamy do formy ze spodem i chłodzimy w lodówce.

Mus truskawkowy:

  • 250g truskawek
  • galaretka truskawkowa

Truskawki zmiksować.Galaretkę rozrobić w 250ml wrzącej wody. Gdy ostygnie połączyć z truskawkami. Gęstniejącą masę wylać na sernik. Schłodzić do zgęstnienia.

DSCF5871 DSCF5875 DSCF5886 DSCF5911