Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Ciasto jest słodkie i leciutkie, idealnie łączy się z rabarbarem i kruszonką. Trzeba jedynie pamiętać by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki (w razie potrzeby dodać parę łyżek więcej)
  • 250g margaryny
  • 16g cukru wanilinowego (opakowanie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 800g rabarbaru
  • 100g cukru

Składniki na kruszonkę:

  • łyżka masła
  • 50g cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 20g mąki

Rabarbar drobno kroimy. Łączymy z cukrem i odstawiamy na 1h. Wodę która się oddzieli od rabarbaru odlewamy.

Masło, cukier, proszek do pieczenia i mąkę zagniatamy na kruszonkę. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy wyłożyć samo dno. Piekarnik nagrzewamy na 160°C. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo mąkę. Możemy do tego użyć miksera. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie pianę łączymy z maślaną masą – robimy do delikatnie. Wylewamy na blachę i posypujemy rabarbarem. Następnie całość posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.

rabarbar (2) rabarbar (3) rabarbar (4) rabarbar (6)