KOSTKA CZEKOLADOWA – ciasto z musem czekoladowym i wiśniami

KOSTKA CZEKOLADOWA – ciasto z musem czekoladowym i wiśniami

Wiśnie z czekoladą są połączeniem prawie tak popularnym jak truskawki z bitą śmietaną. Nic w tym dziwnego skoro smakują nieziemsko. Mus czekoladowy idealnie łączy się z wiśniami w galaretce. Sprawdźcie sami.

Składniki na biszkopt:*

  • 3 jajka
  • 120g cukru
  • 20g** mąki ziemniaczanej
  • 70g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • łyżeczka aromatu wanilinowego
  • łyżka oleju rzepakowego

Mąki i kakao wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek dodać żółtka, aromat i olej. Zwolnić obroty miksera do minimum i dodawać po łyżce suchych składników. Ciasto wylać do formy i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec do ‚suchego patyczka’ przez ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

*użyłam formy o wymiarach 21×18

** jedna łyżka to 10g

Składniki na galaretkę:

  • 3 galaretki wiśniowe
  • 500-600g wiśni bez pestek

Galaretki rozrobić w 1/2 wody z przepisu. Wystudzić. Gdy galaretki zacznie tężeć dodajemy owoce. Mieszamy i wylewamy na wystudzony biszkopt.

Składniki na mus czekoladowy:

  • 4 łyżki kakao
  • 100ml ciepłej wody
  • 400 g czekolady gorzkiej
  • 750ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wodę łączymy z kakao. Następnie czekoladę łączymy z wodą i dokładnie mieszamy. Studzimy. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. 1/3 śmietany mieszamy z przestudzona czekoladą. Następnie dodajemy resztę śmietany i również łączymy. Mus wylewamy do formy. Ciasto umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w lodówce na 1-2 godziny. Podając możemy udekorować wiśniami, kakaem lub czekoladą. Smacznego.

DSCF4064 DSCF4077 DSCF4082