KOSTKA CZEKOLADOWA – ciasto z musem czekoladowym i wiśniami
Wiśnie z czekoladą są połączeniem prawie tak popularnym jak truskawki z bitą śmietaną. Nic w tym dziwnego skoro smakują nieziemsko. Mus czekoladowy idealnie łączy się z wiśniami w galaretce. Sprawdźcie sami.
Składniki na biszkopt:*
- 3 jajka
- 120g cukru
- 20g** mąki ziemniaczanej
- 70g mąki pszennej
- 30g kakao
- łyżeczka aromatu wanilinowego
- łyżka oleju rzepakowego
Mąki i kakao wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek dodać żółtka, aromat i olej. Zwolnić obroty miksera do minimum i dodawać po łyżce suchych składników. Ciasto wylać do formy i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec do ‚suchego patyczka’ przez ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić.
*użyłam formy o wymiarach 21×18
** jedna łyżka to 10g
Składniki na galaretkę:
- 3 galaretki wiśniowe
- 500-600g wiśni bez pestek
Galaretki rozrobić w 1/2 wody z przepisu. Wystudzić. Gdy galaretki zacznie tężeć dodajemy owoce. Mieszamy i wylewamy na wystudzony biszkopt.
Składniki na mus czekoladowy:
- 4 łyżki kakao
- 100ml ciepłej wody
- 400 g czekolady gorzkiej
- 750ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wodę łączymy z kakao. Następnie czekoladę łączymy z wodą i dokładnie mieszamy. Studzimy. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. 1/3 śmietany mieszamy z przestudzona czekoladą. Następnie dodajemy resztę śmietany i również łączymy. Mus wylewamy do formy. Ciasto umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w lodówce na 1-2 godziny. Podając możemy udekorować wiśniami, kakaem lub czekoladą. Smacznego.