Kostka śmietankowo-truskawkowa
Ciasto jest proste w wykonaniu i zasmakuje na pewno każdemu. Truskawki w galaretce, krem śmietankowy oraz mocno kakaowy biszkopt, pycha.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek mąki pszennej
- 16g cukru wanilinowego
- 100g cukru
Piekarnik nagrzewamy na 170ºC. Dno formy o wymiarach 21×18 wykładamy papierem do pieczenia. Kakao i mąki mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier – na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka. Nadal ubijając dodajemy stopniowo suche składniki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut.. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na krem:
- 140g mascarpone
- 330ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny ( namoczona w 2 łyżkach wody i rozpuszczona)
Śmietanę ubijamy z mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żelatynę. Wylewamy na ciasto.
Dodatkowo:
- 3 galaretki truskawkowe
- 500g truskawek
Galaretki rozrabiamy w 1/2 ilości wody z przepisu. Studzimy. Truskawki kroimy i mieszamy z tężejącą galaretką. Wylewamy ją na ciasto. Zostawiamy je w chłodnym miejscu na min. 2h. Smacznego.