Kostka śmietankowo-truskawkowa

Kostka śmietankowo-truskawkowa

Ciasto jest proste w wykonaniu i zasmakuje na pewno każdemu. Truskawki w galaretce, krem śmietankowy oraz mocno kakaowy biszkopt, pycha.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 16g cukru wanilinowego
  • 100g cukru

Piekarnik nagrzewamy na 170ºC. Dno formy o wymiarach 21×18 wykładamy papierem do pieczenia. Kakao i mąki mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier – na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka. Nadal ubijając dodajemy stopniowo suche składniki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut.. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na krem:

  • 140g mascarpone
  • 330ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka żelatyny ( namoczona w 2 łyżkach wody i rozpuszczona)

Śmietanę ubijamy z mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żelatynę. Wylewamy na ciasto.

Dodatkowo:

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500g truskawek

Galaretki rozrabiamy w 1/2 ilości wody z przepisu. Studzimy. Truskawki kroimy i mieszamy z tężejącą galaretką. Wylewamy ją na ciasto. Zostawiamy je w chłodnym miejscu na min. 2h. Smacznego.

trusktry (2) trusktry (3) trusktry (5)