Ciasto z malinami
Intensywnie malinowy i delikatny deser do przygotowania w niecałą godzinę przy niewielkim nakładzie pracy. Szczerze polecam ; )
Biszkopt:
- 4 jajek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżka aromatu wanilinowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
Mąki wymieszać. Dno blaszki o wymiarach 22×20 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy olej i aromat. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy partiami mąkę. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Krem:
- 500g mascarpone
- 200g dżemu malinowego
- opcjonalnie śmietan-fix*
Obydwa składniki powinny być schłodzone. Mascarpone mieszamy z dżemem (i śmietan-fixem) do połączenia.
*utrzymuje gęstość kremu
Dodatkowo:
- 500g malin
- 100g dżemu malinowego
Na wystudzony biszkopt wykładamy dżem i krem. Całość dekorujemy malinami i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂