Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Intensywnie malinowy i delikatny deser do przygotowania w niecałą godzinę przy niewielkim nakładzie pracy. Szczerze polecam ; )

Biszkopt:

  • 4 jajek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżka aromatu wanilinowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru

Mąki wymieszać. Dno blaszki o wymiarach 22×20 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy olej i aromat. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy partiami mąkę. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Krem:

  • 500g mascarpone
  • 200g dżemu malinowego
  • opcjonalnie śmietan-fix*

Obydwa składniki powinny być schłodzone. Mascarpone mieszamy z dżemem (i śmietan-fixem) do połączenia.

*utrzymuje gęstość kremu

Dodatkowo:

  • 500g malin
  • 100g dżemu malinowego

Na wystudzony biszkopt wykładamy dżem i krem. Całość dekorujemy malinami i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

IMG_5106 IMG_5117 IMG_5129