Jagodzianki z kruszonką i lukrem

Jagodzianki z kruszonką i lukrem

Lato bez jagodzianek domowej roboty to nie lato ; ) Nie pozwólcie by sezon jagodowy przeminął Wam bez tych pysznych bułeczek. Ciasto jest wyrośnięte, pulchne i proste w przygotowaniu. Musi Wam się udać. Zapraszam.

Ciasto drożdżowe:

  • szklanka letniego mleka
  • 3,5 szklanki mąki + do posypania
  • 100g masła, rozpuszczonego
  • opakowanie cukru wanilinowego, 16g
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 20g drożdży świeżych lub 10g suchych
  • 2 jajka

Mleko, cukier,jajka i masło łączymy. Do mąki dodajemy sól i drożdże (ze świeżych wpierw robimy rozczyn). Zagniatamy ciasto aż będzie odchodziło od dłoni. Powinno być miękkie i plastyczne. Im dłużej gnieciemy tym ciasto lepsze. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 1,5h, przykryte ściereczką.

Nadzienie:

  • 3 szklanki jagód
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Jagody mieszamy z mąką.

Ciasto dzielimy na 12-14 części. Lekko rozpłaszczamy i w środek wkładamy jagody. Dokładnie zlepiamy i kładziemy sklejona częścią do dołu. Bułki układamy na wyłożonej papierem blaszce i przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości.

Dodatkowo:

  • łyżka rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • roztrzepane jajko

Masło, cukier i mąkę zagniatamy na kruszonkę. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.

Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Bułki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy do zarumienienia ok. 30-35 minut.

Wyjmujemy i studzimy.

Lukier:

  • łyżka soku z jagód
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Cukier ucieramy z sokiem i polewamy nim bułki. Smacznego.

IMG_5197 IMG_5175