Jagodzianki z kruszonką i lukrem
Lato bez jagodzianek domowej roboty to nie lato ; ) Nie pozwólcie by sezon jagodowy przeminął Wam bez tych pysznych bułeczek. Ciasto jest wyrośnięte, pulchne i proste w przygotowaniu. Musi Wam się udać. Zapraszam.
Ciasto drożdżowe:
- szklanka letniego mleka
- 3,5 szklanki mąki + do posypania
- 100g masła, rozpuszczonego
- opakowanie cukru wanilinowego, 16g
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 20g drożdży świeżych lub 10g suchych
- 2 jajka
Mleko, cukier,jajka i masło łączymy. Do mąki dodajemy sól i drożdże (ze świeżych wpierw robimy rozczyn). Zagniatamy ciasto aż będzie odchodziło od dłoni. Powinno być miękkie i plastyczne. Im dłużej gnieciemy tym ciasto lepsze. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 1,5h, przykryte ściereczką.
Nadzienie:
- 3 szklanki jagód
- łyżka mąki ziemniaczanej
Jagody mieszamy z mąką.
Ciasto dzielimy na 12-14 części. Lekko rozpłaszczamy i w środek wkładamy jagody. Dokładnie zlepiamy i kładziemy sklejona częścią do dołu. Bułki układamy na wyłożonej papierem blaszce i przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości.
Dodatkowo:
- łyżka rozpuszczonego masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- roztrzepane jajko
Masło, cukier i mąkę zagniatamy na kruszonkę. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Bułki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy do zarumienienia ok. 30-35 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Lukier:
- łyżka soku z jagód
- 4-5 łyżek cukru pudru
Cukier ucieramy z sokiem i polewamy nim bułki. Smacznego.