
Ciasto czekoladowe z budyniem i czereśniami
Lekkie ciasto czekoladowe, aksamitna warstwa budyniu i owoce zatopione w galaretce.
Ciasto:
- 200g masła/margaryny
- niecała szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 400g wydrylowanych czereśni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dno blaszki o wymiarach 32x38cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C. Czereśnie obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy jajka. Następnie na zmianę dodajemy suche składniki i śmietanę. Ciasto przelewamy do formy. Wykładamy czereśnie i pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Masa budyniowa:
- 4 budynie waniliowe bez cukru
- 2l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego, 16g
- łyżeczka aromatu waniliowego
Budyń przygotowujemy wedle przepisu z opakowania dodając do mleka pozostałe składniki. Jeszcze ciepły budyń wylewamy na ciasto. Studzimy.
Galaretka:
- 3 galaretki wiśniowe
- wydrylowane czereśnie, ok 500g
- 1100ml wrzącej wody
Galaretki rozrabiamy w wodzie i studzimy. Czereśnie wykładamy na masie budyniowej. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Całość umieszczamy w lodówce na 2-3h. Smacznego 🙂