Ciasto czekoladowe z budyniem i czereśniami

Ciasto czekoladowe z budyniem i czereśniami

Lekkie ciasto czekoladowe, aksamitna warstwa budyniu i owoce zatopione w galaretce.

Ciasto:

  • 200g masła/margaryny
  • niecała szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 400g wydrylowanych czereśni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dno blaszki o wymiarach 32x38cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C. Czereśnie obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy jajka. Następnie na zmianę dodajemy suche składniki i śmietanę. Ciasto przelewamy do formy. Wykładamy czereśnie i pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Masa budyniowa:

  • 4 budynie waniliowe bez cukru
  • 2l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego, 16g
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Budyń przygotowujemy wedle przepisu z opakowania dodając do mleka pozostałe składniki. Jeszcze ciepły budyń wylewamy na ciasto. Studzimy.

Galaretka:

  • 3 galaretki wiśniowe
  • wydrylowane czereśnie, ok 500g
  • 1100ml wrzącej wody

Galaretki rozrabiamy w wodzie i studzimy. Czereśnie wykładamy na masie budyniowej. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Całość umieszczamy w lodówce na 2-3h. Smacznego 🙂

IMG_5228 IMG_5218