Kruche ciastka czekoladowe z kremem kajmakowym

Kruche ciastka czekoladowe z kremem kajmakowym

Kruche, rozpływające się w ustach ciastka przełożone słodkim kremem kajmakowym to coś, na co skusi się każdy z nas, gdy tylko znajdzie się w zasięgu naszej ręki. U mnie w domu nie poleżały długo, zniknęły w mgnieniu oka.

Składniki na ok. 20 przełożonych ciastek:

  • 400g masła/margaryny
  • 500g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 200g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Składniki na krem:

  • 200g kajmaku
  • 100g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo cukier puder.

Mąki, kakao i cukier puder wymieszać w misce.Dodać aromat. Zimne masło pokroić w kostkę i zagnieść z suchymi składnikami w misce. Zagniecione ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce min. 2h (trzymałam przez noc). Wyjąć ciasto i rozwałkować (podsypywać mąką). Wykrawać ciastka i w co drugim wycinać inne wzory. Wykładać  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego na 180°C piekarnika i piec 10-14 minut. Wyjąć i wystudzić.

Masło zmiksować na puszystą masę. Nadal miksując dodawać po łyżce kajmaku. Na ciastka bez wycięcia wyłożyć po łyżce kremu. Te z dziurką posypać cukrem pudrem i nałożyć je na te pierwsze. Smacznego 🙂

 

CiastakZKajmakiem (1) CiastakZKajmakiem (3) CiastakZKajmakiem (4)