Kruche ciastka czekoladowe z kremem kajmakowym
Kruche, rozpływające się w ustach ciastka przełożone słodkim kremem kajmakowym to coś, na co skusi się każdy z nas, gdy tylko znajdzie się w zasięgu naszej ręki. U mnie w domu nie poleżały długo, zniknęły w mgnieniu oka.
Składniki na ok. 20 przełożonych ciastek:
- 400g masła/margaryny
- 500g mąki pszennej
- 100g mąki krupczatki
- 3 kopiate łyżki kakao
- 200g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Składniki na krem:
- 200g kajmaku
- 100g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo cukier puder.
Mąki, kakao i cukier puder wymieszać w misce.Dodać aromat. Zimne masło pokroić w kostkę i zagnieść z suchymi składnikami w misce. Zagniecione ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce min. 2h (trzymałam przez noc). Wyjąć ciasto i rozwałkować (podsypywać mąką). Wykrawać ciastka i w co drugim wycinać inne wzory. Wykładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego na 180°C piekarnika i piec 10-14 minut. Wyjąć i wystudzić.
Masło zmiksować na puszystą masę. Nadal miksując dodawać po łyżce kajmaku. Na ciastka bez wycięcia wyłożyć po łyżce kremu. Te z dziurką posypać cukrem pudrem i nałożyć je na te pierwsze. Smacznego 🙂