Babeczki czekoladowe z kremem Nutella- Walentynki

Babeczki czekoladowe z kremem Nutella- Walentynki

Intensywnie czekoladowe ciasto i delikatny krem z dodatkiem Nutelli. Połączenie idealne dla każdego smakosza czekoladowych wypieków. Przepis jest idealny dla leniuchów, przygotowanie zarówno ciasta jak i kremu zajmuje tylko chwilę i nie sposób coś zepsuć. Zapraszam.

Składniki na 14szt.:

  • 140g masła
  • 60g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 160g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 170g cukru
  • łyżka aromatu wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło, cukier i czekoladę ogrzewamy w rondelku z grubszym dnem do rozpuszczenia składników. Dodajemy kakao i mieszamy do połączenia. Całość odkładamy do rozpuszczenia.

Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól mieszamy. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy aromat, jajka, śmietanę i całość łączmy. Dodajemy do masy suche składniki i dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut, do ‚suchego’ patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone, schłodzonego
  • 1/3 szklanki Nutelli *

Serek mieszamy z Nutellą. Schładzamy w lodówce przez 1h. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Smacznego.

*Może być trochę więcej jeśli lubicie słodsze kremy.

IMG_3223IMG_3225IMG_3236IMG_3251