Babeczki czekoladowe z kremem Nutella- Walentynki
Intensywnie czekoladowe ciasto i delikatny krem z dodatkiem Nutelli. Połączenie idealne dla każdego smakosza czekoladowych wypieków. Przepis jest idealny dla leniuchów, przygotowanie zarówno ciasta jak i kremu zajmuje tylko chwilę i nie sposób coś zepsuć. Zapraszam.
Składniki na 14szt.:
- 140g masła
- 60g czekolady deserowej
- 1/2 szklanki kakao
- 160g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 170g cukru
- łyżka aromatu wanilinowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, cukier i czekoladę ogrzewamy w rondelku z grubszym dnem do rozpuszczenia składników. Dodajemy kakao i mieszamy do połączenia. Całość odkładamy do rozpuszczenia.
Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól mieszamy. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy aromat, jajka, śmietanę i całość łączmy. Dodajemy do masy suche składniki i dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut, do ‚suchego’ patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na krem:
- 250g serka mascarpone, schłodzonego
- 1/3 szklanki Nutelli *
Serek mieszamy z Nutellą. Schładzamy w lodówce przez 1h. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Smacznego.
*Może być trochę więcej jeśli lubicie słodsze kremy.