
Ciasto straciatella z wiśniami
Połączenie śmietany z kawałkami czekolady wzbogaciłam o wiśnie w kisielu który idealnie wzbogacił smak ciasta i nadął mu bardziej wyraźnego smaku. Wiśnie możemy zastąpić truskawkami lub po prostu je pominąć. Wypiek powinien posmakować każdemu, najlepszy jest schłodzony. Zapraszam.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 180g cukru
- 100g mąki pszennej
- 80g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- cukier wanilinowy
Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Mąki i kakao łączymy.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier. Nadal ubijając, dodajemy żółtka i mąki. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 35-40 minut do ‚suchego’ patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Ścinamy 1/3 ciasta i kruszymy.
Owoce w kisielu:*
- duży słoiczek konfitury wiśniowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Odlewamy 1/3 szklanki konfitury i mieszamy z mąką. Resztę zagotowujemy i łączymy z zawartością szklanki energicznie mieszając do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem:
- 500ml śmietany kremówki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 3-4 łyżki cukru pudru (według uznania możemy dodać więcej lub mniej)
- 100g startej czekolady
Śmietanę ubijamy z fixami i pudrem. Pod koniec łączymy z czekoladą.
Na ciasto wykładamy wiśnie, krem i posypujemy pokruszonym ciastem. Smacznego.
*możemy użyć dżemu lub owoców w żelu dostępnych w niektórych marketach