Ciasto straciatella z wiśniami

Ciasto straciatella z wiśniami

Połączenie śmietany z kawałkami czekolady wzbogaciłam o wiśnie w kisielu który idealnie wzbogacił smak ciasta i nadął mu bardziej wyraźnego smaku. Wiśnie możemy zastąpić truskawkami lub po prostu je pominąć. Wypiek powinien posmakować każdemu, najlepszy jest schłodzony. Zapraszam.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 180g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • cukier wanilinowy

Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Mąki i kakao łączymy.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier. Nadal ubijając, dodajemy żółtka i mąki. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 35-40 minut do ‚suchego’ patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Ścinamy 1/3 ciasta i kruszymy.

Owoce w kisielu:*

  • duży słoiczek konfitury wiśniowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Odlewamy 1/3 szklanki konfitury i mieszamy z mąką. Resztę zagotowujemy i łączymy z zawartością szklanki energicznie mieszając do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem:

  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 3-4 łyżki cukru pudru (według uznania możemy dodać więcej lub mniej)
  • 100g startej czekolady

Śmietanę ubijamy z fixami i pudrem. Pod koniec łączymy z czekoladą.

Na ciasto wykładamy wiśnie, krem i posypujemy pokruszonym ciastem. Smacznego.

*możemy użyć dżemu lub owoców w żelu dostępnych w niektórych marketach

IMG_4111 IMG_4135