Tarta z kremem budyniowym i karmelizowanymi owocami

Tarta z kremem budyniowym i karmelizowanymi owocami

Prosta w wykonaniu i niezwykle efektowna tarta. Dzięki karmelizowanym owocom całość nabiera odświętnego wyglądu i oczywiście świetnego smaku. Krem budyniowy jest niezwykle delikatny i przypadnie każdemu do gustu. Zapraszam : )

Kruchy spód:

  • 2 żółtka
  • 200g zimnego masła
  • 300g mąki pszennej krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżki aromatu wanilinowego

Piekarnik nagrzewamy na 200°C. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i zagniatamy. Całość owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny. Schłodzone ciasto wykładamy do formy na tarte, jeśli nie używamy silikonowej formy musimy ją uprzednio wysmarować masłem. Pieczemy do zarumieniania przez 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Krem:

  • 1 budyń wanilinowy bez cukru (40g)
  • 150g masła, miękkiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry wanilinowe

Budyń przygotowujemy wedle przepisy z opakowania dodając do mleka cały cukier. Studzimy. Masło za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę i łączymy z przestudzonym budyniem. Całość wykładamy na kruche ciasto.

Owoce:

  • 4 duże jabłka (gruszki, banany)
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru (może być brązowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Owoce obieramy i kroimy w plastry. Patelnie rozgrzewamy i dodajemy masło z cukrem. Pozostawiamy do roztopienia cukru i dodajemy owoce. Całość smażymy do momentu zmięknięcia owoców na średnim ogniu. Pod koniec dodajemy cynamon. Owoce wykładamy na ciasto. Całość schładzamy w lodówce przez min.1h. Smacznego.

DSCF4706DSCF4716DSCF4721DSCF4722