Tarta z kremem budyniowym i karmelizowanymi owocami
Prosta w wykonaniu i niezwykle efektowna tarta. Dzięki karmelizowanym owocom całość nabiera odświętnego wyglądu i oczywiście świetnego smaku. Krem budyniowy jest niezwykle delikatny i przypadnie każdemu do gustu. Zapraszam : )
Kruchy spód:
- 2 żółtka
- 200g zimnego masła
- 300g mąki pszennej krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżki aromatu wanilinowego
Piekarnik nagrzewamy na 200°C. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i zagniatamy. Całość owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny. Schłodzone ciasto wykładamy do formy na tarte, jeśli nie używamy silikonowej formy musimy ją uprzednio wysmarować masłem. Pieczemy do zarumieniania przez 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Krem:
- 1 budyń wanilinowy bez cukru (40g)
- 150g masła, miękkiego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry wanilinowe
Budyń przygotowujemy wedle przepisy z opakowania dodając do mleka cały cukier. Studzimy. Masło za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę i łączymy z przestudzonym budyniem. Całość wykładamy na kruche ciasto.
Owoce:
- 4 duże jabłka (gruszki, banany)
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru (może być brązowy)
- 1 łyżeczka cynamonu
Owoce obieramy i kroimy w plastry. Patelnie rozgrzewamy i dodajemy masło z cukrem. Pozostawiamy do roztopienia cukru i dodajemy owoce. Całość smażymy do momentu zmięknięcia owoców na średnim ogniu. Pod koniec dodajemy cynamon. Owoce wykładamy na ciasto. Całość schładzamy w lodówce przez min.1h. Smacznego.