Deser budyniowy waniliowo-czekoladowy

Deser budyniowy waniliowo-czekoladowy

Nic prostszego już nie można wymyślić ; ) Dwa budynie o aksamitnej konsystencji i delikatna bita śmietana na wierzchu są wstanie poprawić każdemu humor i uprzyjemnić dzień. Jeśli macie ochotę na pyszny i banalny w przygotowaniu deser to zapraszam Was gorąco.

Składniki na 5 porcji:

  • 1 litr mleka 2% lub 3,2%
  • 2 budynie wanilinowe bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 60g czekolady deserowej
  • 250ml śmietany 30% lub 36%
  • śmietan-fix
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła (można pominąć)

Budyń przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu dodając litr mleka, 1/2 szklanki cukru i cukier wanilinowy, gdy zgęstnieje rozpuszczamy w nim masło.Połowę budyniu przelewamy do naczyń, do reszty dodajemy czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści, również przelewamy do naczyń. Odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy z śmietan-fixem i cukrem pudrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Wykładamy na przestudzony budyń i dekorujemy wedle uznania. Smacznego.

DSCF4987DSCF4977DSCF4971DSCF4988