
Deser budyniowy waniliowo-czekoladowy
Nic prostszego już nie można wymyślić ; ) Dwa budynie o aksamitnej konsystencji i delikatna bita śmietana na wierzchu są wstanie poprawić każdemu humor i uprzyjemnić dzień. Jeśli macie ochotę na pyszny i banalny w przygotowaniu deser to zapraszam Was gorąco.
Składniki na 5 porcji:
- 1 litr mleka 2% lub 3,2%
- 2 budynie wanilinowe bez cukru
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 60g czekolady deserowej
- 250ml śmietany 30% lub 36%
- śmietan-fix
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła (można pominąć)
Budyń przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu dodając litr mleka, 1/2 szklanki cukru i cukier wanilinowy, gdy zgęstnieje rozpuszczamy w nim masło.Połowę budyniu przelewamy do naczyń, do reszty dodajemy czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści, również przelewamy do naczyń. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z śmietan-fixem i cukrem pudrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Wykładamy na przestudzony budyń i dekorujemy wedle uznania. Smacznego.