Ciasto migdałowe
Ciasto jest po prostu rewelacyjne. Jedne z lepszych jakie jadłam. Jest miękkie, wilgotne oraz niezwykle aromatyczne. Z dodatkiem cynamonu perfekcyjnie wpasowuje się w świąteczny klimat i idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Użyłam czereśni ale może być także żurawina, możemy też nie używać żadnych owoców.
Ciasto:
- 7 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 280g mielonych migdałów*
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250g czereśni
- łyżka mąki ziemniaczanej
Dużą foremkę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ubijamy z resztą cukru do podwojenia objętości. Dodajemy migdały i cynamon. Obydwie masy delikatnie łączymy, najlepiej najpierw dodać połowę białek, wymieszać i dodać resztę.
Owoce obtaczamy w cukrze i mące. Dodajemy do masy. Całość przelewamy do foremki i pieczemy 50-55 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto wyjmujemy z foremki.
Dodatkowo:
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wody
- garść płatków migdałów
- kandyzowane wiśnie
Cukier ucieramy z wodą. Polewamy ciasto. Migdały prażymy (smażymy na suchej patelni do zarumienienia) i studzimy. Posypujemy ciasto i układamy wiśnie. Smacznego.
*migdały mielę samodzielnie. Najpierw całe migdały zalewam wrzącą wodę i odstawiam na 5 minut. Następnie ściągam skórkę. Zawszę biorę więcej migdałów niż jest w przepisie. Około 50g ubywa mi na zdejmowanej skórce i przy mieleniu.