Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe

Ciasto jest po prostu rewelacyjne. Jedne z lepszych jakie jadłam. Jest miękkie, wilgotne oraz niezwykle aromatyczne. Z dodatkiem cynamonu perfekcyjnie wpasowuje się w świąteczny klimat i idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Użyłam czereśni ale może być także żurawina, możemy też nie używać żadnych owoców.

Ciasto:

  • 7 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 280g mielonych migdałów*
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250g czereśni
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Dużą foremkę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ubijamy z resztą cukru do podwojenia objętości. Dodajemy migdały i cynamon. Obydwie masy delikatnie łączymy, najlepiej najpierw dodać połowę białek, wymieszać i dodać resztę.

Owoce obtaczamy w cukrze i mące. Dodajemy do masy. Całość przelewamy do foremki i pieczemy 50-55 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto wyjmujemy z foremki.

Dodatkowo:

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • garść płatków migdałów
  • kandyzowane wiśnie

Cukier ucieramy z wodą. Polewamy ciasto. Migdały prażymy (smażymy na suchej patelni do zarumienienia) i studzimy. Posypujemy ciasto i układamy wiśnie. Smacznego.

*migdały mielę samodzielnie. Najpierw całe migdały zalewam wrzącą wodę i odstawiam na 5 minut. Następnie ściągam skórkę. Zawszę biorę więcej migdałów niż jest w przepisie. Około 50g ubywa mi na zdejmowanej skórce i przy mieleniu.

IMG_0677 IMG_0681