Ciasto marcepanowe z żurawiną
Wraz z ciastem migdałowym jest to jedne z lepszych ciast, które ostatnio jadłam. Jest równie miękkie i wprost rozpływa się w ustach. Słodycz ciasta wspaniale kontrastuje z kwaskowatymi owocami. Palce lizać!
Ciasto:
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 100g masy marcepanowej
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie 3/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 300g żurawiny
- łyżeczka mąki pszennej
Dno blaszki o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C. Mąkę, proszek i cynamon mieszamy. Marcepan ścieramy na drobnej tarce (schłodzony w zamrażarce lepiej się ściera). Żurawinę mieszamy z mąką.
Całe jajka ubijamy z cukrem do podwojenia objętości. Dodajemy olej, marcepan i sypkie składniki. Mieszamy z 2/3 żurawiny. Ciasto przelewamy do formy. Na wierzch wykładamy resztę owoców. Pieczemy przez 45-50 minut, do ‚suchego patyczka’. Studzimy. Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.