Ciasto marcepanowe z żurawiną

Ciasto marcepanowe z żurawiną

Wraz z ciastem migdałowym jest to jedne z lepszych ciast, które ostatnio jadłam. Jest równie miękkie i wprost rozpływa się w ustach. Słodycz ciasta wspaniale kontrastuje z kwaskowatymi owocami. Palce lizać!

Ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100g masy marcepanowej
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 3/4 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 300g żurawiny
  • łyżeczka mąki pszennej

Dno blaszki o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C. Mąkę, proszek i cynamon mieszamy. Marcepan ścieramy na drobnej tarce (schłodzony w zamrażarce lepiej się ściera). Żurawinę mieszamy z mąką.

Całe jajka ubijamy z cukrem do podwojenia objętości. Dodajemy olej, marcepan i sypkie składniki. Mieszamy z 2/3 żurawiny. Ciasto przelewamy do formy. Na wierzch wykładamy resztę owoców. Pieczemy przez 45-50 minut, do ‚suchego patyczka’. Studzimy. Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

IMG_0516 IMG_0531 IMG_0540