Szybki i miękki piernik

Szybki i miękki piernik

Nie każdy przepada za tradycyjnymi, długo dojrzewającymi piernikami. To właśnie im proponuję ten przepis. Piernik wychodzi nadzwyczaj miękki i wilgotny, taka korzenna wersja popularnego murzynka, tyle że z dodatkiem miodu. Ciasto zachowuje swoją świeżość przez długi czas więc spokojnie można przygotować dużą, rodzinną porcje.

Ciasto:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • szklanka kawy rozpuszczalnej (z 1 lub 2 łyżeczek)
  • 300g miodu płynnego
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • szklanka cukru
  • 40g dobrej przyprawy do piernika
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki kakao

Kawę przygotować i przestudzić. Mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika wymieszać.

Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy miód, kawę, olej i pozostałe sypkie składniki. Białka ubijamy z resztą cukru do uzyskania sztywnej i lśniącej białej piany. Obydwie masy łączymy, robimy do delikatnie. Jedną dużą (około 30cm długości i ponad 10cm szerokości) lub dwie mniejsze keksówki (po 20cm długości) smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przelewamy do nich ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy do ‚suchego patyczka’ około godziny. Wyjmujemy i studzimy. Całość możemy polać polewą czekoladową i przełożyć powidłami śliwkowymi.

Polewa czekoladowa:

  • 150g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mleka

Składniki rozpuszczamy i mieszamy do połączenia. Czekamy aż masa trochę ostygnie i zgęstnieje i dekorujemy nią ciasto. Smacznego.

IMG_0194 IMG_0203