Ciasto czereśniowo-borówkowe z musem i bezą

Ciasto czereśniowo-borówkowe z musem i bezą

Ciasto jest wyśmienite. Wszystkie jego warstwy idealnie ze sobą współgrają tworząc harmonię smaków stanowiących istny raj dla naszych kubków smakowych. Ciasto jest wilgotne dzięki warstwie dżemu oraz nasączeniu amaretto, mus owocowy jest niesamowicie delikatny a krem śmietankowy aksamitny. Kropkę nad „i” stanowi przepyszna beza.

Biszkopt wykonałam z 4 dużych jajek, niestety okazało się, że to za mało (trudno kroiło się ciasto) więc w przepisie podaję większą ilość jaj.

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 160g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40g płatków migdałów

Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąt o wymiarach 23cmx18cm (odpowiadający wymiarom formy). Umieszczamy go na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 150°C.

Białka ubijać dodając po łyżeczce cukru – to ważne by dodawać go powoli, partiami. Powinniśmy otrzymać bardzo sztywną, białą masę. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany prostokąt. Całość posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55-60 minut. Piekarnik wyłączamy i uchylamy drzwiczki.  Bezę wykładamy na ciasto, najlepiej tuż przed podaniem – później łatwiej się kroi gdyż się nie kruszy lecz nie jest już chrupiąca.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 160g cukru
  • 80g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • cukier wanilinowy
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Mąkę i kakao wymieszać ze sobą. Dno blaszki o wymiarach 23x16cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, olej. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki z kakaem. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45-55 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto przekrawamy na pół.

Mus owocowy:

  • 500g czereśni (świeżych/mrożonych)
  • 330ml śmietany 30%
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru lub mniej
  • ok. 150g borówek

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 5 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Maliny zmiksować i umieścić wraz z cukrem w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy masę owocową i miksujemy do połączenia. Dodajemy całe borówki i mieszamy.

Masa śmietankowa:

  • 330ml śmietany 30%
  • 500g mascarpone
  • 2 cukry wanilinowe (16gx2)
  • około 200g borówek

Wszystkie składniki ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec łączymy z borówkami.

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (około 200g)
  • 3/4 szklanki amaretto

Pierwszą część ciasta umieszczamy w formie w której je piekliśmy. Skrapiamy amaretto i smarujemy dżemem. Wykładamy tężejący mus owocowy i przyciskamy z wierzchu drugą częścią biszkoptu. Nasączamy go i smarujemy pozostałym dżemem. Wykładamy krem śmietankowy i umieszczamy w lodówce na min. 2h. Przed podaniem na ciasto wykładamy beze. Smacznego.

IMG_6773IMG_6783IMG_6767