Bułki cynamonowe z jabłkiem
Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione jabłkiem i cynamonem. Idealne dla wielbicieli cynamonowych wypieków. Wraz z szklanką mleka stanowią wspaniały deser, aż ma się ochotę sięgnąć po kolejną.
Ciasto: (ok.20szt)
- 500g mąki pszennej + do podsypania
- 250ml ciepłego mleka
- 7g suchych drożdży lub ok 20g świeżych
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko i 2 żółtka
- 60g miękkiego masła
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych wpierw zrobić rozczyn) i zagnieść z resztą składników pod koniec dodając masło. Ugniatać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, minimalnie podsypywać mąką, przez ok. 5 minut. Obsypać mąką, włożyć do większego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1,5h.
Nadzienie:
- 40g masła, rozpuszczonego
- 3 łyżki cynamonu
- cukier wanilinowy
- 5 łyżek cukru
- 2 duże jabłka
Masło łączymy z cukrami i cynamonem. Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 cm. Smarujemy mieszanką z cynamonem i posypujemy jabłkami. Całość zawijamy w rulon i kroimy na ok. 6 sztuk. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. Wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy do zarumienienia około 30 minut. Wyciągamy i polewamy lukrem. Smacznego.
Lukier:
- 2 łyżki gorącej wody
- 8 łyżek cukru pudru
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki cynamonu
Cukier i cynamon ucieramy na gładką masę.