Ciasto czekoladowe z kremem bawarskim i owocami

Ciasto czekoladowe z kremem bawarskim i owocami w galaretce

Mocno czekoladowy spód, słodki,delikatny krem bawarski i nasze ulubione sezonowe owoce w galaretce – to połączenie zasmakuje każdemu. Krem bawarski pewnie już znacie i jak wiecie – nie ma się czego bać. Jeśli trzymamy się przepisu, nie może się nie udać. Zapraszam was do wypróbowania przepisu.

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakao
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 80ml oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%, w temperaturze pokojowej

Piekarnik nagrzać na 160°C. Blaszkę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, same dno.

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. Wystudzić.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao połączyć.

Jajko ubić stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać olej, śmietanę, mleko i suche składniki. Przelać do formy i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec do ‚suchego patyczka’ ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić (bez zdejmowania obręczy).

Składniki na krem bawarski:

  • 5 żółtek
  • 120g cukru
  • 130ml mleka
  • 16g cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 330ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki ulubionego likieru

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Mleko zagotowujemy. Żółtka ubijamy dodając partiami cukry. Powinniśmy utrzymać jasną i puszystą masę (kogel mogel). Zwalniamy obroty miksera i wlewamy połowę zagotowanego mleka. Miksujemy tylko do połączenia. Całość umieszczamy z powrotem w garnuszku i podgrzewamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy do otrzymania lekko gęstej masy. Nie gotujemy! Odstawiamy do ostygnięcia. Musimy pilnować by masa całkowicie nie zgęstniała. Kremówkę ubijamy i łączymy z ostudzonym kremem, dodajemy likier.

Dodatkowo:

  • 500g borówek (podzielone na 300g i 200g)
  • 2 galaretki owocowe

Galaretki przygotować dodając o połowę wody mniej niż w przepisie. Wystudzić. Gdy galaretka zacznie gęstnieć dodać 300g borówek.

Do kremu dodajemy pozostałe borówki i wylewamy na wystudzone ciasto. Na krem wykładamy tężejącą galaretkę z owocami. Chowamy do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego.

 

bW (2) bW (3)