
Ciasto czekoladowe z kremem bawarskim i owocami w galaretce
Mocno czekoladowy spód, słodki,delikatny krem bawarski i nasze ulubione sezonowe owoce w galaretce – to połączenie zasmakuje każdemu. Krem bawarski pewnie już znacie i jak wiecie – nie ma się czego bać. Jeśli trzymamy się przepisu, nie może się nie udać. Zapraszam was do wypróbowania przepisu.
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kakao
- 60g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duże jajko
- 2/3 szklanki cukru
- 80ml oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
Piekarnik nagrzać na 160°C. Blaszkę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, same dno.
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. Wystudzić.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao połączyć.
Jajko ubić stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać olej, śmietanę, mleko i suche składniki. Przelać do formy i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec do ‚suchego patyczka’ ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić (bez zdejmowania obręczy).
Składniki na krem bawarski:
- 5 żółtek
- 120g cukru
- 130ml mleka
- 16g cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 330ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki ulubionego likieru
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Mleko zagotowujemy. Żółtka ubijamy dodając partiami cukry. Powinniśmy utrzymać jasną i puszystą masę (kogel mogel). Zwalniamy obroty miksera i wlewamy połowę zagotowanego mleka. Miksujemy tylko do połączenia. Całość umieszczamy z powrotem w garnuszku i podgrzewamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy do otrzymania lekko gęstej masy. Nie gotujemy! Odstawiamy do ostygnięcia. Musimy pilnować by masa całkowicie nie zgęstniała. Kremówkę ubijamy i łączymy z ostudzonym kremem, dodajemy likier.
Dodatkowo:
- 500g borówek (podzielone na 300g i 200g)
- 2 galaretki owocowe
Galaretki przygotować dodając o połowę wody mniej niż w przepisie. Wystudzić. Gdy galaretka zacznie gęstnieć dodać 300g borówek.
Do kremu dodajemy pozostałe borówki i wylewamy na wystudzone ciasto. Na krem wykładamy tężejącą galaretkę z owocami. Chowamy do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego.