Cytrynowe aspirynki – kruche ciasteczka z lemon curdem
Słodko-kwaśne małe ciasteczka obtoczone w wiórkach kokosowych wywołają uśmiech na każdej twarzy. Jeśli nie przepadacie za lemon curdem możecie zastąpić go ulubionym dżemem. Ciasteczka nie są trudne, jednak ich wykonanie zajmuje sporo czasu. Jeśli chcecie go trochę zaoszczędzić to wykrawajcie ciasteczka większych rozmiarów – ja wykrywałam kółka o średnicy 3cm i wyszło mi ponad 60 przełożonych ciasteczek. Zapraszam.
Składniki na ciastka:
- 360g mąki pszennej
- 250g schłodzonego masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%, schłodzonej
Masło posiekać, zagnieść z resztą składników. Schować do lodówki i schłodzić (wystarczy 40 minut).
Dodatkowo:
- 1 białko
- 150g cukru pudru
Cukier puder połączyć z białkiem i utrzeć na białą dosyć gęstą masę. Jeśli będzie zbyt lejąca należy dosypać więcej cukru.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkować (dosyć cienko 4mm). Jeśli będzie się kleiło można podsypywać je mąką. Następnie wykrawamy małe ciasteczka i wykładamy je na blaszce. Każde ciasteczko smarujemy wcześniej przygotowaną masą białkowo-cukrową. Ciastka wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia, 10-12 minut. Wyjmujemy i studzimy. Postępujemy tak, aż wykorzystamy całe ciasto.
Składniki na lemon curd:
- 2 duże jajka
- 1 żółtko
- sok z 2 cytryn (średniej wielkości)
- skórka starta z 2 cytryn
- 80g cukru pudru
- 80g masła
Wszystkie składniki zagotować w rondelku. Mieszać by nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia (krem będzie trochę rzadszy od budyniu, później zgęstnieje). Przestudzić. Schować do lodówki na całą noc.
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe, ok. 100g
Ciasteczka przekładać lemon curdem. Smarujemy nim również boki ciasteczek i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego 🙂