Ciastka potworki
Chyba żadne dziecko im się nie oprze. Słodkie kruche ciasteczka z kremem owocowym i dziwnym potworkiem na wierzchu sprawi dużo radości najmłodszym, kto wie – może dorosłym też przypadną do gustu?
Ciastka (30szt):
- 3 szklanki mąki pszennej krupczatki
- 250g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Wszystkie składniki zagniatamy i umieszczamy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy na 200°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,4mm i wykrawamy z niego ciastka. Pieczemy je do zarumienienia przez 10-12 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Krem:
- 125g mascarpone
- 1-2 łyżki ulubionego dżemu
Składniki dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
- podłużne żelki
- biała i czarna masa cukrowa
- posypka cukrowa
Ciastka dekorujemy kremem. Następnie z żelek robimy „nóżki” a z masy cukrowej oczka stworków. Gotowe.