
Mini serniczki z karmelem
Mini porcje sernika i wielka dawka radości dla każdego kto dorwie się do jednej z nich. Serniczki są niezwykle smakowite i aż trudno nie myśleć o dokładce. Masa serowa jest lekka i aksamitna, wraz z karmelem tworzy wspaniałe połączenie które musicie wypróbować.
Masa serowa 12szt:
- 500g twarogu
- 250g mascarpone
- 120g cukru
- cukier wanilinowy 16gx2
- budyń waniliowy bez cukru 40g
- 1 jajko
Twaróg mielimy (lub blendujemy) i łączymy z pozostałymi składnikami. Całość przelewamy do papilotek lub silikonowych foremek na babeczki i pieczemy przez 25-30 minut piekarniku w temperaturze 160°C. Wyjmujemy i studzimy.
Karmel:
- 150g cukru
- 300g śmietany 18%
- łyżka masła
Cukier umieszczamy na patelni z grubym dnem lub garnku. Rozprowadzamy go równomiernie na całej powierzchni i podgrzewamy na średnim ogniu. Nie zmieniamy mocy ognia ani nie mieszamy cukru, uważamy by się nie przypalił gdyż wtedy będzie gorzki. Gdy cukier się rozpuści dodajemy śmietanę i masło – musimy uważać by nie powstała nam twarda bryła, składniki dodajemy szybko i energicznie mieszamy. Im dłużej będziemy gotować karmel tym będzie gęstszy. Karmel wlewamy do zagłębień w serniczkach. Całość dekorujemy wedle uznania. Smacznego.