Kopiec kreta – Halloween

Kopiec kreta – Halloween

Ciasto jest już Wam zapewne dobrze znane: kakaowy biszkopt, banany i krem śmietankowy – proste, a jakże pyszne połączenie. Jednak pokusiłam się o dość osobliwą dekoracje, która powinna zdobyć serca wszystkich miłośników Halloween.

Robaczki przygotowujemy dzień wcześniej ponieważ muszą długo się chłodzić.

Biszkopt (średnica 18cm):

  • 4 jajka
  • 100g mąki
  • 20g kakao
  • 120g cukru

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Mąke i kakao mieszamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier do uzyskania białej i sztywnej piany. Następnie dodajemy kolejno żółtka i na sam koniec partiami dosypujemy sypkie składniki. Całość przelewamy do formy i pieczemy 40-45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wnętrze biszkoptu wydłubujemy za pomocą łyżeczki, zostawiamy około 1cm dno i cienkie boki. Wydłubane z wnętrza ciasto kruszymy.

Robaczki:

  • owocowa galaretka np. wiśniowa
  • opakowanie słomek do picia
  • łyżka słodkiej śmietany 30%

Rurki przecinamy na pół i umieszczamy w wąskiej szklance. Powinny ciasno przylegać do siebie.  Galaretkę rozrabiamy w połowie wody i studzimy. Do wystudzonej dodajemy śmietanę i mieszamy. Przelewamy do rurek i umieszczamy w lodówce na całą noc. Rurki umieszczamy dosłownie na moment w ciepłej wodzie i wyciskamy z nich robaczki. Umieszczamy je ponownie w lodówce na 1-2 godziny.

Robaczków wychodzi dosyć sporo, część wykorzystałam do dekoracji a resztę podawałam oddzielnie np. w napojach.

Dodatkowo:

  • 2 duże banany
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 600ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier waniliowy (2x16g)
  • 2/3 startej czekolady mlecznej lub deserowej

Banany kroimy, skrapiamy cytryną i układamy na dnie ciasta. Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixami, pod koniec dodajemy czekoladę. Krem wykładamy do ciasta i smarujemy boki biszkoptu. Całość posypujemy pokruszonym ciastem. Dekorujemy żelkami.

IMG_0098IMG_0103 IMG_0109 IMG_0115