Kopiec kreta – Halloween
Ciasto jest już Wam zapewne dobrze znane: kakaowy biszkopt, banany i krem śmietankowy – proste, a jakże pyszne połączenie. Jednak pokusiłam się o dość osobliwą dekoracje, która powinna zdobyć serca wszystkich miłośników Halloween.
Robaczki przygotowujemy dzień wcześniej ponieważ muszą długo się chłodzić.
Biszkopt (średnica 18cm):
- 4 jajka
- 100g mąki
- 20g kakao
- 120g cukru
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Mąke i kakao mieszamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier do uzyskania białej i sztywnej piany. Następnie dodajemy kolejno żółtka i na sam koniec partiami dosypujemy sypkie składniki. Całość przelewamy do formy i pieczemy 40-45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wnętrze biszkoptu wydłubujemy za pomocą łyżeczki, zostawiamy około 1cm dno i cienkie boki. Wydłubane z wnętrza ciasto kruszymy.
Robaczki:
- owocowa galaretka np. wiśniowa
- opakowanie słomek do picia
- łyżka słodkiej śmietany 30%
Rurki przecinamy na pół i umieszczamy w wąskiej szklance. Powinny ciasno przylegać do siebie. Galaretkę rozrabiamy w połowie wody i studzimy. Do wystudzonej dodajemy śmietanę i mieszamy. Przelewamy do rurek i umieszczamy w lodówce na całą noc. Rurki umieszczamy dosłownie na moment w ciepłej wodzie i wyciskamy z nich robaczki. Umieszczamy je ponownie w lodówce na 1-2 godziny.
Robaczków wychodzi dosyć sporo, część wykorzystałam do dekoracji a resztę podawałam oddzielnie np. w napojach.
Dodatkowo:
- 2 duże banany
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 600ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 śmietan-fixy
- cukier waniliowy (2x16g)
- 2/3 startej czekolady mlecznej lub deserowej
Banany kroimy, skrapiamy cytryną i układamy na dnie ciasta. Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixami, pod koniec dodajemy czekoladę. Krem wykładamy do ciasta i smarujemy boki biszkoptu. Całość posypujemy pokruszonym ciastem. Dekorujemy żelkami.